Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Královna Alžběta II. / foto: shutterstock

Kdo může cestovat bez pasu a řídit bez papírů? Pouze britská královna.

Královna Alžběta II. má kromě vladařských povinností také zvláštní pravomoci. Některé jsou natolik podivné, že nad nimi budete jen nevěřícně kroutit hlavou. Čím vším překvapí britská královna?

Vlastní všechny labutě v Temži a delfíny a velryby v britských vodách

Na oficiálních stránkách Koruny se můžete dočíst, že labutě plovoucích ve vodách řeky Temže jsou ve výhradním vlastnictví britské královny. Dokonce se z této pravomoci stala tradice a každý rok probíhá odchyt a sčítání labutí, které jsou poté znovu puštěny do Temže. Asi aby královna věděla přesný počet těchto elegantních vodních ptáků, kteří jsou jejím majetkem. Již od roku 1324 platí také pravidlo, že pod britského panovníka spadají všechny velryby, delfíni a jeseteři ve vodách kolem Spojeného království.

Alžběta II. nevlastní cestovní pas a může řídit bez řidičského průkazu

Řidičské průkazy jsou podle britských předpisů vydávány jejím jménem, přesto ona sama je v Británii jedinou osobou, která legálně nepotřebuje řidičský průkaz ani poznávací značku na svých vozech. Královna je však bravurní řidička a v autech se vyzná. Během druhé světové války řídila kamión první pomoci pro ženy a nemá problém vyměnit v autě svíčku nebo opravit pneumatiku. Na rozdíl od ostatních členů královské rodiny, kromě řidičského průkazu nepotřebuje vlastnit ani cestovní pas, což ji však nijak nelimituje při častých zahraničních návštěvách.

Narozeniny oslavuje dvakrát

I když se Alžběta II. narodila 21. dubna, oficiálně se její narozeniny slaví v červnovou sobotu. Za vším stojí tradice z poloviny 18. století, kdy vládl Jiří II. Ten nechtěl, aby velkolepé oslavy jeho narozenin připadly na sychravý listopad, a tak přesunul oficiální slavnost na letní období, kdy je větší šance, že se tradiční londýnská přehlídka u příležitosti královských narozenin bude konat za příznivého počasí bez deště. Královně alespoň v den jejích narozenin vypálí vojáci na několika místech na počest oslavné salvy.

Britská královna má svého dvorního básníka

Již 350 let mají britští panovníci k dispozici kromě vlastního skladatele, dramatika a učitele tance také svého osobního básníka. Od roku 2009 je jím laureátka mnoha vyznamenání Carol Duffy. Každý rok je jí vyplácen plat 6 tisíc liber, ke kterému v rámci tradice obdrží ještě sud nejlepšího sherry.

Kdo může cestovat bez pasu a řídit bez papírů? Pouze britská královna.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!