Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sicilský bronzový býk / foto: shutterstock

Nejděsivější mučící nástroj všech dob – sicilský bronzový býk

Na první pohled vypadá jako úchvatné umělecké dílo, při bližším poznání jeho funkce naskakuje husí kůže i nejotrlejším jedincům.

O tom, že lidská krutost je velice vynalézavá a schopná odporných činů, jsme se v historii přesvědčili již mnohokrát. Mučící nástroje sloužící k doznání spáchaných i nespáchaných činů byly leckdy tak důmyslně propracované, aby dotyčnému chudákovi připravily co nejtrýznivější muka a zároveň posloužily jako odstrašující případ pro přítomné publikum, které téměř vždy mučení přihlíželo. V případě bronzového býka šlo zároveň o umělecky zpracovaný vynález, který ve své době neměl obdoby a přinášel zvlášť pomalou a trýznivou smrt upečením zaživa.

Vládce Falaris – vyznavač sadistické zábavy

Tento speciální mučící nástroj si nechal na zakázku od athénského řemeslníka Perillose zhotovit tyran Falaris. Ten vládl přibližně v letech 570 až 554 před naším letopočtem sicilskému městu Akragasu, dnešnímu Agrigentu, a byl proslaven hlavně svoji krutostí. Mezi jeho oblíbenou zábavu patřilo například shazování nepohodlných lidí z útesu, což ho však zřejmě brzy omrzelo, a tak vymyslil děsivé mučící monstrum v podobě bronzového býka.

Tento býk naštěstí ke stejnému účelu neslouží
Tento býk naštěstí ke stejnému účelu neslouží

Vnímání utrpení všemi smysly

Šlo o sochu v reálné velikosti, do které byl nešťastník vsazen bočními dveřmi a následně byl pod ním rozdělán oheň. V rozžhaveném kovovém monstru neměla oběť jedinou šanci a postupně se pekla zaživa. Nejenže socha sama o sobě působila děsivým dojmem, celou akci ještě znásobily pachové a zvukové vjemy, které se z ní linuly. Býk měl totiž v hlavě zabudovaný speciální systém potrubí, který přeměňoval křik a bolestné úpění mučeného na reálné ržání rozzuřeného býka. Dým valící se z býčích nozder se namísto pachu páleného lidského masa přeměnil na aromatickou vůni kadidla.

Kdo s čím zachází...

Jako první, kdo měl tu čest býka otestovat, bal sám jeho tvůrce Perillos. Falaris mu totiž nakázal, aby osobně předvedl, jak mučící monstrum funguje a vlastnoručně pod ním roztopil oheň. Na pokraji smrti ho však z rozžhaveného býka nechal vytáhnout, aby ho posléze vlastnoručně shodil z útesu. Vskutku královská odměna za takový originální výtvor. Sám Falaris však nedopadl lépe. Říká se, že sám skončil v útrobách bronzového býka, když jej tam nechal upéct jeho přemožitel Telemachus.

Nejděsivější mučící nástroj všech dob – sicilský bronzový býk

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!