Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nábytek do obývaku / foto: Shutterstock

Při výběru nábytku do obýváku je třeba se řídit prostorem

Obývací pokoj plní společenskou i reprezentační funkci. Slouží k odpočinku i k případné práci. Pro maximální pohodlí je třeba vybavení vhodným nábytkem.

Při výběru je dobré se řídit daným prostorem. Jak efektivně vyřešit nejen malý či velký obývák?

Obývací pokoj již dávno není uzavřeným interiérem, ale stal se součástí obytného domu. Dnes je obývací pokoj praktickým a neformálním místem, které slouží k bydlení všech členů domácnosti a plní hned několik funkcí najednou. Už dávno neslouží jen pro sledování televize.

Nábytek do obýváku – v jednoduchosti je krása

Přeplněný pokoj nábytkem, obestavěné všechny stěny, to vše je otázkou minulosti. Stylové je střídmé rozmístění, kdy celkově místnost působí modernějším a vzdušnějším dojmem. Zásadní je, aby místnost byla účelně a pohodlně zařízena pro vás. Hlavním pravidlem při zařizování je harmonie a balanc, což platí především ve vztahu nábytek versus velikost dané místnosti. Jaký nábytek do obýváku zvolit a správně rozmístit v určitém dispozičním prostoru?

Nábytek do malého obýváku

Zde je nutné vycházet z potřeb i vašich zájmů. V tomto případě je efektivním řešením nábytek s dostatečným úložným prostorem, ideální je závěsná obývací sestava, která by měla být světlá. Stojící nábytek je vhodné zvolit nízký, měl by být níž než v úrovni očí. Místnost pak působí vyšší. Místo sedací soupravy můžete upřednostnit moderní křesla a taburety s úložným prostorem.

V malém prostoru zapomeňte na tmavé barvy nábytku na velkých plochách. Větší nábytek by rozhodně měl být světlý. Dobře působí i lesklé materiály, ve kterých se místnost částečně odráží, a tím působí opticky větším dojmem. Každopádně to chce vsadit na moderní materiály. Lepší je vyhnout se v tomto případě masivu a kůži. Místo velkých kusů nábytku volte menší, subtilnější alternativy. Stejně tak místo velkého konferenčního stolku je lepší menší, odkládací. Mějte na paměti, že uzavřené skříňky ubírají prostor, tudíž nejsou vhodnou volbou.

Zařízení velkého obývacího pokoje

Věřte, že ne vždy je malý prostor problém, někdy tomu může být právě naopak. Byť máte k dispozici velký obývák, který by se mohl proměnit v taneční parket, tak ne vždy je to výhra a snadné při zařizování vhodným nábytkem. I když zde nemusíte počítat každý centimetr a řešit využití i sebemenšího místa úložným prostorem, tak v případě pořízení standardní skladby do velkého obýváku, tj. sedací souprava, konferenční stolek, televizní sestava a TV stolek, komoda, skříňky, stále se to může zdát málo. Podstata tkví v rozestavění daného nábytku.

Proto nedávejte vše ke zdi, ale rozestavte nábytek do prostoru. Do středu místnosti můžete dát pohovku, v lepším případě sestavu pohovek a křesel či rozlehlou sedací soupravu. Pokud se nachází kolem sedačky dost místa, je možné za ni postavit i odkládací stolek. Do velkého obýváku si můžete dovolit i větší TV stolek a pořádný televizor. Rovněž v tomto případě můžete vybrat rohovou sedací soupravu, která je ideální pro větší interiéry.

Efektivní řešení obýváku ve tvaru písmene L

Především v moderních rodinných domech je často obývací pokoj řešen ve tvaru písmene L, neboť má své kouzlo. Avšak mnohdy není zrovna snadné vybavit ho tak, aby byl všude dostatek volného prostoru a jednotlivé kusy nábytku nepůsobily rušivým dojmem. Prvním krokem je volba dominantního rohu obývacího pokoje, tento roh je ideální pro stolek s televizí. Od něj se pak lze odrazit k dalšímu výběru a řešení nábytku.

Sedací soupravu zvolte do tvaru písmene L či U. Pohovkou můžete taktéž oddělit jednotlivé zóny obývacího pokoje. Obývák se rozhodně neobejde bez obývací stěny. V případě většího prostoru je možné volit větší a mohutnější, naopak do menšího obýváku je lepší nižší stěna. Obývací stěnu je samozřejmě vhodné umístit ke zdi. Prostor mezi sedací soupravou, křesly a obývací stěnou je ideálním místem pro konferenční stolek. Jedná se o prvek, který dokáže dotvořit útulnou a příjemnou atmosféru.

Obývací pokoj a kuchyň spojené v jednu místnost

Jedná se o trend posledních několika let a prakticky se nachází toto řešení v každé novostavbě i v rekonstruovaném bydlení. Zařízení však není zrovna nejsnadnější, neboť je třeba myslet na efektivní zkombinování kuchyňské linky a nábytku v propojeném interiéru. Zde můžete jako dominantu vybrat koženou sedací soupravu. Podstatou je materiálové sjednocení ve vztahu kuchyňské linky a nábytku v obýváku.

Mějte na paměti, že dřevěné části by měly mít podobný odstín. Důležitá je i vzájemná provázanost. Možností je také částečné uzavření kuchyňského pracoviště prostřednictvím různého nábytkového segmentu, jako jsou regály, skříňky či knihovna. Kuchyňská linka se může uzavřít skleněnými či sklopnými dveřmi. Je to z prostého důvodu, pokud k vám zavítá nečekaná návštěva, nemusíte mít obavy, že uvidí nepořádek na pracovní lince v kuchyni.

K tomuto článku není otevřena diskuze