Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Moravská vlajka na hokeji / foto: moravskypatriot.eu

Moravské dresy a vlajky na mistrovství světa v hokeji? Už se to děje.

Nový národní znak na hokejovém dresu pro český tým budil a budí rozporuplné reakce. Ovšem lidé z Moravy a Slezska, kterých se dotklo, že zmizely ze znaku jejich orlice, to řeší po svém. Na přípravných utkáních v Brně to bylo vidět.

V moravské metropoli Brně se konal přípravný miniturnaj čtyř účastníků letošního mistrovství světa v hokeji. Ve známé hale Rondo (dnes DRFG aréně) se postupně představily týmy Švédska, Finska, Ruska a České Republiky. Zdálo by se, že v hledišti bude záplava barev naší trikolóry, zvláště, když i Rusové ctí tři barvy Slovanů – červenou, modrou a bílou. Ovšem tu a tam bylo vidět jakési pro neznalého člověka zvláštní vlajky a dresy, v žlutočervené barvě. Co znamenaly?

Ano, hádáte dobře. Někteří moravští fanoušci, kteří na zápase byli a vadí jim chybějící moravská orlice na nových českých dresech, to vyřešili po svém. Jednoduše vzali místo české vlajky tu moravskou, tedy dolní červený pruh a horní žlutý, s modrou orlicí uprostřed. Jako by se nic nedělo, na horní část vlajky napsali město nebo obec, ze které přijeli. A to samé udělali zase jiní s dresy.

Můžeme v tom hledat cokoliv. Je to vyjádření protestu, postoje, nebo prostě jen přirozenost. Jak u koho. Každopádně tvůrci nových oficiálních dresů naší republiky by měli zpozornět. Dříve totiž taková situace nebyla a na stadionech vlály pouze české vlajky.

A jak takový moravský dres vlastně vypadá? Na zádech dresu je obrys historického území Moravy bez moravských enkláv (enklávy jsou oblasti  mimo základní území spadající pod moravskou samosprávu) s textem slavnostní písně Moravanů. Zemská symbolika na dresech je vytvořena podle nejnovějších bádání. Ve výstřihu dresu je nápis: "od roku 822". Je to odkaz na rok první písemné zmínky o Moravanech jako o etniku obývajícím naši vlast. Tedy před počátky prvních krůčků České státnosti.

Je správné fandit hokejové reprezentaci ČR v moravském dresu?

Jistě, na hokej si každý může vzít oblečení, které chce. Nicméně, je to v naprostém souladu s preambulí vzniku České republiky začínající slovy: „My občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku...“. Morava je stále součástí ČR, i když se o tom příliš nemluví a hokejisté z Moravy jsou důstojnou oporou naší reprezentace. Především tým ČR reprezentuje celou republiku a není to pouze reprezentace českého národa, jak mnozí mylně uvádí, ale všech občanů České republiky, kterými jsou především Češi, Moravané a Slezané.

Co říci na závěr? Uvidíme, kolik moravských vlajek a dresů na slovenském mistrovství světa v hokeji na stadionech zahlédneme. Možná, že jich bude ještě více, než v přípravném šampionátu v Brně. Protože paradoxně jsou Moravané u našich východních sousedů jako národnostní menšina uznáni, kdežto v České republice nikoliv. Mimochodem, to samé platí i o Slezanech, kteří jsou zase pro změnu uznáni v Polsku, zatímco, jak už asi správně hádáte, v naší zemi ne. Ať to už dopadne jakkoliv, doufejme, že české i moravské vlajky přispějí k dobrému výsledku našeho národního týmu.

Zdroje: moravskypatriot.eu, zamoravu.eu, seznam.cz

Moravské dresy a vlajky na mistrovství světa v hokeji? Už se to děje.

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1