Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pletací příze / foto: Depositphotos

Jak vybrat pletací přízi? Zaměřte se na tloušťku, cenu a materiál

Pletací nebo háčkovací přízi vybírejte dle účelu, ke kterému ji budete potřebovat. Pletací příze se kupujte podle tloušťky vlákna, materiálu i značky. Víte, jak vybrat vhodnou pletací přízi? Pojďme se na to společně podívat.

Tloušťka příze

Jakou zvolíte tloušťku vlákna, závisí na tom, co budete plést. Síla vlákna se označuje jako „mic“. Tenká příze má tloušťku 16-21 mic a používá se na pletení tenkého svetříku nebo rukavic. Středně silná příze má vlákno o tloušťce 22-28 mic a hodí se na pletení svetru, velmi silná příze se označuje sílou 29 mic a můžete z ní plést například dekorace. Kde najdete tloušťku příze? Bývá napsána na obale produktu, nebo ji nalezete u samotného popisku příze, budete-li objednávat materiál na pletení z e-shopu.

Kde koupíte levnou přízi a jaká to bude?

Vybírat můžete značkové příze, které jsou dražší, ale bývají vyrobeny z přírodních vláken, nebo neznačkové příze z akrylu. K oblíbeným patří pletací příze Himalaya Dolphin Baby, Camilla, Catania. Pletací příze koupíte levně v e-shopu, kde si vyberete ze široké palety zboží.

Zaostřeno na materiál              

Volit můžete přírodní nebo syntetický materiál. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Přírodní materiál se dále dělí na ten živočišného původu, například vlna, mohér, kašmír, hedvábí, a rostlinného původu, například bavlna, bambus, len. Výběr materiálu závisí na tom, co budete plést. Jestli se chystáte uplést ponožky, vybírejte speciální ponožkovou přízi, nebo sáhněte po vlně. Pokud budete plést čepici nebo šálu, může vám vyhovovat akrylová příze, dětské oblečení bude výhradně z bavlny. Háčkovací a pletací příze se mezi sebou liší tloušťkou materiálu, složením a cenou.

Příze mohou být jednoskané, vyrobené z jednoho vlákna, dvojmo skané, zhotovené ze dvou vláken, a trojmo skané, ze tří vláken. Příze z jednoho vlákna bývá mírně nepravidelná. Příze ze dvou či tří vláken je nadýchanější než příze z jednoho vlákna, je pravidelnější a může být silnější. Speciálně silná bývá ponožková příze, která se vyrábí ze čtyř vláken. K přízi si nezapomeňte koupit také pletací jehlice. Svetr se plete na jehlicích s označením 3,5, ponožky na jehlicích 2,5 (někdy i 3,5).

Kolik budete potřebovat klubek?

Nevíte, kolik klubek příze máte koupit? Platí pravidlo, že je lepší, když vám příze zbyde, než aby chyběla. Zejména ručně barvené příze nikdy neseženete ve stejném barevném tónu. Příze se prodává v klubkách a bývá na ni uvedena délka návinu nebo váha. U pletacího návodu budete mít napsáno, kolik je potřeba buď příze na váhu, nebo na délku. Podle této informace si spočítáte počet klubek. Vždy připočtěte několik klubíček navíc. Na svetr se potřebuje zpravidla 1000 až 1200 metrů středně silné příze.

Milujete jemné dekorace? Zkuste háčkovací přízi

Háčkovací příze je na rozdíl od pletací příze velmi tenká a používá se na výrobu dekorativních předmětů, deček, jemných čepiček pro novorozence. Dětské oblečky se mohou vyrábět také z tenké pletací příze, která je speciálně na dětské oblečení určena. Jak vypadá háčkovací příze? Můžete si ji představit jako velmi silnou nit.

Doplňte si šatník na celý rok

Z pletací či háčkovací příze můžete uplést stylové módní doplňky, svetry, ponožky i šaty. Záleží na tom, jaký styl vás osloví. Plést můžete na jaře, v létě na podzim i v zimě. Teplé ponožky, jemné svetříky, podkolenky nebo čelenka se vám budou hodit až tři roční období. Na zimu jsou nejvíce v oblibě rukavice v setu s čepicí a šálou a samozřejmě extra hřejivé ponožky, které jsou určeny jak na domácí nošení, tak do zimních bot, se kterými budete chodit ve sněhu. Uplést si můžete také francouzský baret nebo stylovou kabelku. Fantazii se meze nekladou. Už víte, co si vyrobíte?

MD: Víte, jak vybrat pletací přízi a co z ní vyrobit? V článku vám ukážeme, podle čeho si háčkovací i pletací přízi koupíte, a co z ní můžete uplést.

Jak vybrat pletací přízi? Zaměřte se na tloušťku, cenu a materiál

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!