Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Futures a obchody / foto: Hypermedia

Finance českého Donalda Trumpa jsou také v hledáčku

Donald Trump není nejbohatším lídrem na světě. V březnu ho navštívil jeho protějšek z České republiky, který je také v hledáčku policejních orgánů.

Na začátku měsíce přivítal prezident Spojených států amerických Donald Trump Andreje Babiše, předsedu vlády České republiky, který byl obviněn z podvodu, kterého se měl dopustit v rámci svých obchodních jednání.

Babiš má přezdívku Český Donald Trump

Babiš má přezdívku, která nemusí být považována za lichotivou. Babiš, který je známý jako „Český Donald Trump“, je druhým nejbohatším Čechem. Stejně jako Trump, Babiš před svým zvolením pronikl do skupiny lidí, kteří nebyli spokojení se stávajícím stavem. Stejná změna proběhla i ve Spojeném království, což je důvod, proč země nyní směřuje k Brexitu. Nynější předseda vlády zastával v letech 2014 až 2017 post ministra financí a místopředsedy vlády pro oblast hospodářství. Předsedou vlády byl zvolen v prosinci 2017, kdy čelil obviněním z podvodu.

Konglomerát v trustu

Než byl Babiš zvolen předsedou vlády, potřeboval vložit celé své portfolio do nějakého trustu, aby se vyhnul střetu zájmů. Svou firmu Agrofert, která vlastní dvoje celostátní noviny a rádio, zemědělské společnosti a nemovitosti, vložil do nekontrolovatelného trustu. Těsně před volbami ale bohužel policie obvinila Babiše z podvodu. Veřejně obchodovatelné firmy podobné Agrofertu můžete obchodovat přes iFOREX broker. Babiš také vlastní téměř 90% společnosti Hartenberg Holding, která investuje do nemocnic, výroby potravin a nemovitostí a která má hodnotu téměř 200 milionů USD.

Obvinění souvisí s dotacemi z Evropské unie ve výši 2,2 milionů USD. Policie tvrdí, že Babiš podal Evropské unii zavádějící informace o vlastnictví Čapího hnízda, což je rezort nacházející se mimo Prahu. Dotace byly určeny pro malé firmy. Podobná obvinění nyní vyhodnocuje státní zástupce pro newyorský Southern District i ministr spravedlnosti státu New York. Trump byl obviněn, že manipuloval se svým portfoliem tak, aby vypadalo větší, když chtěl získat výhodnější úvěry, a aby vypadalo menší z důvodu placení daní.

Oba lídři vykazují podobné rysy

Kromě skutečnosti, že jsou oba miliardáři, mají lídři Spojených států i České republiky podobné myšlení. Trump i Babiš jsou známí jako nacionalisté. Trump také prosazuje heslo „America First“ (První Amerika, nebo Nejdřív Amerika – pozn. překl.). Oba lídři jsou proti imigraci. Trump se mnohokrát pokusil zabránit skupině lidí vstoupit na území USA. Chce také postavit zeď podél jižní hranice Spojených států. Oba lídři nyní čelí probíhajícím vyšetřováním podvodu. Babišův problém se ve srovnání s Trumpovým zdá nicotný. Kromě toho se jedná o první dva lídry svých zemí, kteří jsou miliardáři. Trumpovo čisté jmění se nyní odhaduje na 3,1 miliardy USD a Babišovo na 3,8 miliardy USD.

Finance českého Donalda Trumpa jsou také v hledáčku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!