Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hasya Yoga / foto: shutterstock

Co je to Jóga smíchu – Hasya yoga?

Jak již název napovídá, musí to být zajímavé. Co to vlastně je a jak se jóga smíchu cvičí? V čem našemu tělu prospěje?

Nedalo mi to spát, protože jógu mám ráda a směji se ještě radši. Tak jsem využila možnosti zjistit, co se pod tímto názvem skrývá. A věřte, že je to super, ochutnávka neznámého se vyplatila.

Vznik jógy smíchu se váže k Indickému lékaři Madanu Katariovi, který léčivé účinky smíchu, studoval mnoho let. Založil první klub smíchu v roce 1995. V tomto klubu se praktikuje jóga smíchu pod vedením vyškolených lektorů. Od té doby se kluby rozšířily do celého světa. Při hodině jógy smíchu se hýbete, tleskáte, tančíte, zpíváte, mluvíte a smějete se. Účinky jsou okamžité a mají dlouhodobý efekt.

Budete se smát. To platilo od začátku do konce. Vzpomínáte si na takové ty záchvaty smíchu u malých dětí a později u puberťáků, kteří neví proč, ale musí se smát? Tak, přesně do takového stavu vás lektoři dostanou, smějete se a nejde to zastavit. Smějete se a vlastně není čemu, ale zároveň vám přijde všechno směšné.

Smíchocviky – jak se nazývá cvičení, které provádíte, vás rozhýbou a rozesmějí. Lidské tělo nerozezná rozdíl mezi spontánním a simulovaným smíchem, tak proč nevyužít těchto účinků. Při cvičení se využívá dynamika skupiny, oční kontakt a dětská hravost. Pohybová aktivita není vůbec náročná, to jak moc se hýbete, si určujete sami. Vlastně u všeho si určujete, jak moc se do oné aktivity ponoříte, ale jistě brzy zjistíte, že se noříte až po uši a o to více si to užíváte. Při pokročilejších smíchocvicích se jste schopni dostat až do stavu smíchového proudu.

Zrelaxujete se, uvolníte se a nasmějete až až. Přínosem jsou účinky do spousty sfér vašeho života – nejvíce jistě zdravotní prospěch, zlepšíte si však také osobní, pracovní i společenský život.

 Mám pocit, že pokud potkám někoho ze své skupiny jógy smíchu tak se budeme řehtat, ať už se potkáme kdekoliv ….

Co je to Jóga smíchu – Hasya yoga?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!