Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Štěně v náručí / foto: shutterstock

Jste opravdu připraveni na přítomnost čtyřnohého člena rodiny?

Ne každý si uvědomí, že pořídit si štěňátko, není jen radost, kupa pískacích hraček a pytel granulí. Je to především o zodpovědnosti za živého tvorečka, který na nás bude po léta plně odkázán.

Samozřejmě musíme pro štěňátko připravit pelíšek, kvalitní granule a další krmivo či pamlsky, misky na vodu a granule, hračky, obojek či postroj a vodítko. To je takový ten základ, ostatní si už majitel pejska pořídí později.

Nebudu se zde vůbec zmiňovat, odkud si budete pejska pořizovat, to jste jistě dobře promysleli a rozhodli. Dobrý veterinář je také další zásadní věc.

Teď se spíš pobavíme o tom, co vše péče o pejska obnáší, na co se duševně, ne materiálně připravit. Určitě je zásadní, vzít si v práci dostatečně dlouhou dovolenou, protože nemůžeme štěňátko nechat doma samotné.

Štěňátko je v podstatě jako malé dítě. Zpočátku vynášíme chlupatou kuličku ven venčit co každé dvě hodiny a to i v noci. Počítejte s tím, že toto nijak neobejdete a x nocí se nevyspíte. Po každém vykonání potřeby chválíme a odměňujeme, přestože nám to přijde jako nekonečné opakování naučené písničky.

Je také možné, že zpočátku bude pejsek plakat, než si zvykne na nový domov. Najednou budete mít neustále někoho kolem sebe. To možná bude nezvyk hlavně pro lidi, kteří žili sami nebo pouze ve dvou.

Nehnete se o samotě téměř ani na onu místnost. Neodejdete z domu, aniž byste neřešili, zda pejsek o samotě vydrží půl hodiny nebo už dvě hodiny. Plánování dovolené se také bude muset podřídit chlupatému miláčkovi či pro něj sehnat hlídání.

Zkrátka už nebudete sami a budete se muset rozhodovat a jednat úplně jinak než dosud. Jste na to připravení? Nedáte se zaskočit? Neřeknete si potom... Představoval jsem si to snazší?

Nejhorší pro pejska je, když si zvykne na svou novou rodinu a nakonec skončí v útulku. Proto se opravdu rozhodujte zodpovědně. Nepořizujte pejska jako mazlíka pro malé děti, protože starost bude pouze na vás. Samozřejmě se vám pejsek za vaši péči a lásku odmění stokrát a takovou lásku a věrnost jako psí nikdy nezažijete. Ale je to závazek na několik let a proto dobře a zodpovědně vše promyslete.

Pokud se rozhodnete kladně, potom vám popřeji spoustu krásných let s vaším chlupatým přítelem.

Jste opravdu připraveni na přítomnost čtyřnohého člena rodiny?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!