Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dešťová voda / foto: shutterstock

Dotace Dešťovka rozdává další milióny. Už jste podali žádost?

Dotační program Dešťovka byl poprvé spuštěn již v září 2017, ale finanční prostředky, které pro něj byly vyhrazeny, stále nejsou vyčerpány. Ve druhé vlně dotací je vyhrazeno k rozdělení dalších 200 miliónů korun.

Modré dotace pro úsporu pitné vody

Dešťovka vznikla jako součást takzvaných modrých dotací, které motivují majitele nemovitostí k šetření pitnou vodou. V období extrémních veder kdy obce obvykle vyhlašují zákaz plýtvání vodou v podobě napouštění bazénů, zalévání, a podobně lze využít užitkovou vodu, která během srážkově aktivnějšího období napršela na naši střechu a byla svedena do akumulační nádrže. Dotační program Dešťovka podporuje právě pořízení akumulačních nádrží včetně nezbytných instalací, jejichž účelem je využití dešťové vody. 

Na co lze Dešťovku využít?

Dotace lze využít na jednoduché systémy na zalévání, ale i v rámci rozvodu uvnitř budovy lze dešťovou vodu využít například na splachování toalety nebo na praní. O dotaci mohou požádat majitelé rodinných domů, ale dokonce i majitelé chalup, v nichž mají hlášeno trvalé bydliště, což stačí doložit například platbami za energie či odpady. Pokud si ale myslíte, že dostanete dotaci na sud pod okapem, jste mimo. Stát podpoří pouze vybudování či přebudování nevyužité podzemní jímky. Výše dotačních prostředků se odvíjí od komplikovanosti systému. Vždy však platí, že stát vám vrátí až 50 % vynaložených nákladů. U jednoduchých systémů pouze na zalévání můžete dostat podporu až 55 tisíc korun. Komplikovanější systémy spojené s budováním rozvodu dešťové vody pro splachování a praní, stát podpoří až 105 tisíci korunami.

Kde a jak lze zažádat?

Kompletní žádost o dotaci Dešťovka lze vyřídit online na webu www.dotacedestovka.cz. Zažádat o dotaci můžete ve třech oblastech:

- na akumulaci srážkové vody pro zálivku zahrady

- na akumulaci srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady

- na využití přečištěné odpadní vody s možným využitím srážkové vody

Jako hlavní podklad pro žádost musíte doložit Odborný posudek, který vám zpracuje provádějící firma, například instalatérská. Případně pokud jste technicky zdatní a disponujete aktivní živností na projektování, můžete si Odborný posudek vypracovat sami. Na webu www.dotacedestovka.cz najdete detailní požadavek na jeho strukturu. Vytvoření posudku lze zadat i projektantům, kteří se snaží v posledních několika měsících nabízet své služby i v této oblasti. Na internetu jich najdete během chvíle celou řadu.

Dotace Dešťovka rozdává další milióny. Už jste podali žádost?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!