Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ranní káva v práci / foto: shutterstock

Milujete svůj ranní šálek kávy? Vyvarujte se pití té nekvalitní.

Káva patří k našim tradičním povzbuzujícím nápojům a prakticky je pro řadu z nás nemyslitelné si ráno či v průběhu dne alespoň jeden šálek nevychutnat.

Kde se vzala tradice pražení kávových zrn?

Mezi její největší producenty patří především jihoamerické a středoamerické země, jako například Brazílie, Kolumbie, Kuba či Ekvádor. Při pátrání po jejím původu se dostáváme do okolí arabských měst Mekka a Medina v době zhruba 15. století. Na evropskou půdu se káva dostala teprve v 17. století s nákladem zboží z dalekého orientu, které přistálo u břehů Itálie. Poté již následovalo masivní rozšíření kávy a kaváren po celém kontinentu a vzrůstající obliba tohoto nápoje přetrvala dodnes. 

Máte raději Robustu nebo Arabicu?

V současné době existuje několik odrůd a druhů kávy. Mezi nejznámější patří 2 odrůdy. Těmi jsou dražší a jemnější Arabica s vyváženým aroma, která určena především pro gurmány, a tradiční a více hořká Robusta, jež se díky své nenáročnosti na pěstování, vyznačuje především nízkou cenou. Nejkvalitnější Arabicu produkuje Kolumbie, jihoasijský Vietnam se zase zaměřuje na pěstování nenáročné Robusty.

Kromě těchto 2 základních typů existuje i celá řada exotických variant. Jde například o tzv. cibetkovou kávu, která vzniká ze zrn, která prošla trávicím ústrojím šelmy Cibetky palmové. Dalším typem kávy je káva zelená, která se nepraží a svojí chutí připomíná spíše zelený čaj. Má však pozitivní vliv na zrychlení lidského metabolismu a pomáhá tak při hubnutí.

Jak poznat při nákupu kvalitní kávu?

Na výslednou chuť má vliv především kvalita zrn. Tu poznáte pouhým pohledem. U opravdu kvalitní kávy by měla mít všechna zrna přibližně stejnou velikost a káva by neměla obsahovat nečistoty. Při přičichnutí byste měli zaznamenat intenzivní aroma. Jestliže si můžete z vybrané kávy před nákupem nechat připravit nápoj, využijte toho. Podle intenzity napěnění poznáte její čerstvost. Starší káva totiž téměř nepění, navíc jsou zrna pokryta jakýmsi typem mastného povlaku.

Milujete svůj ranní šálek kávy? Pijte jen tu kvalitní.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!