Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Apostila / foto: shutterstock

Kdy potřebujete apostilu a jak ji zařídit?

Hledáte práci v cizině a potřebujete ověřit diplom? Žádají po vás v cizí zemi ověřený rodný či oddací list? To jsou jen dva příklady z mnoha, kdy budete potřebovat apolistilizaci dokumentu.

Apostila je nutná i v opačném případě, tedy předkládáte-li v České republice zahraniční dokument podobného typu. Jedná se o úřední doložku, která je připojena k danému dokumentu a slouží jako ověření jeho pravosti. Prokazuje především ověření razítka a podpisu. Zajímat se o ní musíte ve dvou případech. Jak již bylo nastíněno v úvodu, tím prvním je situace, kdy máte v zahraničí předložit nějaký váš oficiální dokument. Může se jednat o rodný nebo oddací list, úmrtní list, výpis z rejstříku trestů, vysokoškolský diplom, výpis z obchodního rejstříku, zdravotní doklady, faktury a jiné obchodní doklady.

Pozor na to, kde a jaké dokumenty předkládáte

Nutnost zajistit si apostilizaci dokumentu závisí především na zemi, ve které dokumenty předkládáte, případně z níž pochází. Pro některé země Evropské unie vám pro vybrané dokumenty postačí soudní překlad. Česká republika má navíc s některými státy uzavřenou dohodu o soudních překladech, která, opět pro jisté typy dokumentů, apostilu nevyžaduje. Konkrétní informace vám poskytne vydavatel apostily. Pro Českou republiku to jsou tzv. apostilní úřady – Ministerstvo zahraničních věcí, spravedlnosti a školství.

Jak dlouho trvá vyřízení a kolik zaplatím?

S opatřením apostily není radno nijak otálet. Vyřízení může v nejzazším termínu trvat až 4 týdny, to pokud o apostilizaci žádáte k dokumentům z cizí země. Pro domácí dokumenty je lhůta zhruba poloviční. Apostila se vyhotovuje v úředním jazyce té země, v níž došlo k jejímu vystavení. Její cena se pohybuje v řádech tisíců Kč. Ověření domácích dokumentů vás vyjde vždy levněji.

Zdroj: https://www.apostila.cz/

Kdy potřebujete apostilu jak ji zařídit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!