Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Noční soustředění / foto: shutterstock

Potřebujete se soustředit a neustále vás něco rozptyluje? Zkuste si pomoci hudbou

Píšete důležitou seminárku do školy nebo závěrečnou zprávu pracovního projektu a rádi byste odvedli opravdu dobrou práci? Proto je důležité dostatečně se soustředit a koncentrovat. Jak ale na to, když vás od vašeho úkolu neustále rozptyluje celá řada vnějších podnětů?

Slyšeli jste o Mozartově efektu?

Některé vědecké studie již prokázaly vliv Mozartovy hudby na inteligenci a zdrav lidí, ale také na úroveň jejich soustředění a schopnost učení. Ne každý ale vážnou hudbu miluje a právě pro tyto osoby jsou určeny zvuky imitující přírodu. Například šumění moře, kapky deště, ptačí hlásky, to vše pomůže přivodit vám lepší náladu a s ní i vyšší úroveň soustředění. Někomu může pomoci také instrumentální hudba, tedy ta bez zpěvu a především beze slov. Pracujete-li v rušném prostředí například v restauraci či kavárně, jistě oceníte bílý šum, který vám pomůže vytvořit neutrální pozadí. Pusťte si jej do sluchátek a můžete pracovat prakticky kdekoliv.

Přizpůsobte si hudbu na míru

Některé servery a vydavatelé se přímo zaměřují na produkci hudby speciálně přizpůsobené pro koncentraci a studium či naopak relaxaci a uvolnění. Její účinky spočívají ve vyladění mozku na ty správné vlny. Pro správné soustředění jsou ideální alfa vlny, které se pohybují od frekvence 6 Hz do asi 13 Hz. Ty se mimo jiné objevují také při usínání nebo naopak při vylučování zbytků potravy v místnosti, kam i králové chodí sami. Dostat se do nich však prostřednictvím odpovídající hudby můžete i během dne.

Co všechno udělá poslech správné hudby s vaším mozkem?

Kromě uvolnění dopaminu, tedy hormonu štěstí, který způsobí, že se budete cítit mnohem příjemněji než při práci bez hudby, vám také vzroste produktivita a budete více kreativní. Díky větší úrovni soustředění vám nebudou myšlenky utíkat do minulosti ani budoucnosti a budete pracovat s tím, co je. Tedy snahou co nejlépe splnit úkol. Jdete do toho? Stačí si jen vybrat. Hudby podporující soustředění a přepnutí na alfa vlny je plný internet. Vyberte si i vy svoji průvodkyni do pracovního procesu.

Potřebujete se soustředit a neustále vás něco rozptyluje? Zkuste si pomoci hudbou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!