Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Domácí jóga / foto: shutterstock

Jak smysluplně využít volného času v karanténě

Asi nikdo z nás ještě před pár týdny netušil, jak se náš život rapidně změní. Mnoho obyvatel nemůže chodit do práce, tudíž máme spoustu času na přemýšlení, poddávání se strachu a podobně. Určitě jste si také nejednou řekli, proboha, co budu dělat, vždyť se doma zblázním?

Pojďme si raději ukázat, jak volného času využít v náš prospěch. Přestože jsme doma nedobrovolně, máme nyní konečně volný čas na své koníčky, na které během běžného životního tempa nezbývalo.

Oddávejme se tedy čtení knih, sledování oblíbeného seriálu, antistresovým omalovánkám, zkoušení nových receptů, šití, pletení a dalším ručním pracím. Věnujme se rodině, když na ni máme konečně čas.

Se sportem je to nyní trošku obtížnější, ale pořád můžete vyběhnout do přírody, pochopitelně sám, ne celá vaše parta. Čerstvý vzduch potřebujeme, a pokud můžeme strávit nějaký čas v přírodě, využijme toho.

Cvičit můžeme i doma. Na YouTube nyní najdete mnohem více cvičebních programů, které běží i v určitou dobu on-line, takže si můžete den rozplánovat. Někdo si ho rozplánovat opravdu musí, protože spoustu rodičů se s dětmi školou povinnými nyní doma učí. Většinu videí však naleznete uložených a můžete si je spustit se zpožděním.

Můžete se také vrhnout na generální úklid, na které v běžném provozu není čas nebo jsme tak unavení z práce, že se nám do něj ani nechce. Proberme skříně, zásuvky, police a zbavme se všeho nepotřebného. Uvidíte, jak se vám bude lépe dýchat. Vyleštěte okna, vydrbejte koupelnu a kuchyňskou linku. Protřiďte si šatník a kosmetiku. Přebytky můžete někomu darovat. Neměli jste čas vymalovat, anebo vytapetovat, přestože máte vše k tomu nachystané ve sklepě? Teď je vhodná chvíle.

Spousta z vás se zapojila do pomoci ostatním. Šijete roušky, rozdáváte občerstvení, prostě jste se stmelili a je to nádherné, jak smysluplně a obdivuhodně využíváte svůj volný čas.

Samozřejmě mezi námi žije také nemalá skupina lidí, která se v poslední době uzavírá do sebe, psychicky se hroutí, je v zajetí strachu. Neodsuzujme je, každý z nás má jinou povahu a jinak psychicky snáší podobné stresové situace. A co si budeme povídat, dnešní situace je opravdu velmi psychicky zátěžová.

Pro vás mám pár rad, třeba pomohou. Určitě je důležité sledovat zprávy a dění v naší zemi, ale nemusíte se na internetu probírat zprávami desetkrát denně, bohatě stačí si přečíst informace ráno a večer a hlavně z důvěryhodných zdrojů. Úplně vynechte bulvár. Nezapojujte se do nenávistných diskuzí, které internetem také kolují ve velkém, jenom vás to vystresuje. Pokud si voláte s kamarádkou nebo s rodiči či naopak s dětmi, neprobírejte pouze dění okolo koronaviru, ale popovídejte si také úplně normálně, abyste se odreagovali. Na internetu najdete také spoustu motivačních videí pro uklidnění mysli, jistě si vyberete. Pokud nemáte třeba  ten internet, obraťte se o pomoc na děti či kamarády, určitě vám nějakým způsobem pomůžou. Nestyďte se o pomoc říct. Pusťte si relaxační hudbu. Pokud máte zahrádku, zkuste se odreagovat v péči o ni.

Je na nás všech, jak nyní svůj karanténní stav využijeme. Snažme se ho využít smysluplně, k zábavě, odpočinku i práci, přestože vše bude probíhat doma. Domov se pro nás momentálně stal oázou klidu a bezpečí, proto si ho hýčkejme, abychom se v něm cítili dobře.

Jak smysluplně využít volného času v karanténě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!