Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zákeřná sršeň asijská / foto: shutterstock

Asijská obří sršeň postupuje z Francie dál do Evropy. Zabíjí až 50 včel denně a je nebezpečná i pro člověka.

O invazi sršněmi asijskými jsme informovali již před rokem s tím, že máme přibližně čtyři roky na přípravu před jejich nálety. Podle toho, jak se však rozšiřují v okolních evropských zemích, může být tato doba mnohem kratší.

Sršeň asijská je mimořádně agresivní druh, který žije v hutných populacích a je schopný rychle se množit a rozšiřovat mimo své přirozené prostředí. Nově osídlené místo sršně ovládnou ve svůj prospěch, původně žijící druhy nemilosrdně zlikvidují a neobávají se zaútočit ani na člověka, kterého jsou schopny zuřivě stíhat s extrémní výdrží, dokud jej nedostihnou. V asijských zemích zemřou každoročně v důsledku jejího bodnutí až desítky lidí, a právě proto patří asijská obří sršeň mezi nejnebezpečnější hmyz, který v přírodě existuje.

Čína dodala před vadnými respirátory také zásilku „vadných sršní

O tom, jak se agresivní sršeň dostala až z daleké Asie na evropské území, není už dnes pochyb. Společně s dodávkou porcelánu z Číny připlulo v roce 2004 jedno celé sršní hnízdo v lodním kontejneru do francouzského přístavu, odkud se sršně začaly postupně šířit dál po celé Evropě. Za jeden rok obsadily území Akvitánie ve Francii, za čtyři roky už byly u Paříže, v roce 2010 jejich výskyt zaznamenaly s Francií sousedící španělské regiony, rok poté hlásí invazi Portugalsko a Belgie. Itálie se sršněmi setkává v roce 2012, západ Německa v roce 2014 a Velká Británie čelí jejich náletům od roku 2016.

Nebezpečná sršeň asijská

V čem spočívá hlavní nebezpečí sršně asijské?

Tento druh sršně je známý hlavně tím, že cíleně likviduje pro nás užitečnou a nepostradatelnou včelu medonosnou. Jedna sršeň dokáže za den zneškodnit až 50 včel, celé roje tak napadají včelí úly, kde zabijí všechny včely a zmocňují se také dosud nevylíhnutých larev. Následkem jejich řádění je pak globální pokles opylení rostlin a razantní snížení produkce medu. Pro člověka může skončit setkání se sršní asijskou tragicky a již jsou známy případy, kdy po napadení sršněmi asijskými zemřeli lidé. „Jejich bodnutí zanechává velkou jizvu a je bolestivé. Má silný neurotoxin. Vícenásobné bodnutí může člověka zabít i přesto, že nemusí být alergický,“ tvrdí Seth Truscott, vědec z Washingtonské univerzity.

Není proto divu, že se okolní státy snaží dělat vše proto, aby její kolonie ze svého území vymýtily, a to i za předpokladu nemalých finančních investic.

Hnízdo sršně asijské

Na co je nutné se připravit

Jak vidno, sršeň asijská se masivně rozšiřuje po celé Evropě a je pouze otázkou času, kdy se dostane také k nám do České republiky. Inspirovat při jejím hubení se pak můžeme například u Velké Británie, která má jasně vypracovaný plán k cílenému zneškodnění hnízd sršně asijské. Likvidátoři při tomto procesu musí nosit ochranné obleky a používat speciální vstřikovací tyče k zavedení pesticidů dovnitř hnízda. Odborníci spočítali, že celkově by se náklady na zbavení tohoto nebezpečného hmyzu mohly vyšplhat přes 7 milionů liber. Autoři studie zveřejněné v časopise NeoBiota však tvrdí, že tato metoda nestačí k úplnému vymýcení druhu. Uvidíme tedy, jak se již zasažené země s invazí poperou a zda bude některá z použitých metod účinná. Nejspíš ji už brzy bude potřeba aplikovat také na našem území.

Asijská obří sršeň postupuje z Francie dál do Evropy. Zabíjí až 50 včel denně a je nebezpečná i pro člověka.

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3