Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční atmosféra / foto: Jirkont

Vytvořte si doma pravou vánoční atmosféru

Vánoce jsou jedním z největších svátků v roce. Každý z nás je vnímá jinak, někdo je nervózní ze všeho toho předvánočního shonu – úklidu, nakupování a jiných, pro něj nepříjemných „povinností“, někdo si tento svátek skvěle užívá.

Pravdou je, že záleží, jak si to celé nastavíte vy sami. Pokud nepatříte k zarytým příznivcům Vánoc, zkuste to tento rok změnit a užít si je se vší parádou.

Však Vánoce mohou být perfektní příležitostí, jak strávit čas se svou rodinou. Můžete si třeba společně vyzdobit domov vánočními dekoracemi, ozdobit si stromeček a třeba si u toho poslouchat příjemnou hudbu, ať už to jsou koledy či cokoliv jiného, co lahodí Vašemu sluchu. Pravou atmosféru klidu také navodí různé vůně, mezi ně může patřit vonný František nebo svíčky, které jsou pro vánoční svátky jako stvořené.

K Vánocům patří i dobré jídlo, všelijaké pochutiny a samozřejmě také cukroví. Pečení cukroví může být i zábavou, pokud to tak pojmete, vždyť nemusíte péct po kilech minimálně 20 druhů. Cílem Vánoc není si je všemi těmito přípravami znechutit, ba naopak, cílem je si je co nejvíce užít.

Můžete si třeba vyzkoušet některou z Vánočních tradic, však to může být parádní legrace.

Typické Vánoční tradice

Krájení jablka

Tento zvyk zná asi každá rodina. Technicky je to velmi nenáročný zvyk, je na něj potřeba jen jablko a nůž. Pokud na příčném řezu vidíte hvězdičku, pak budete v následujícím roce zdraví.

Lodičky z ořechů

Tento obyčej už vyžaduje více pomůcek. Potřebujete nádobu s vodou, malé svíčky a půlky vlašských ořechů. Kapkou vosku připevníte malé svíčky do skořápek a pustíte na vodu. Každý člen rodiny má svou lodičku. Pokud se některá z nich od ostatních odloučí, vydá se její majitel do světa.

Šupiny z kapra

Ty se dávají při štědrovečerní večeři pod talíř, aby přinesly jejich majiteli dostatek financí v následujícím roce. Šupiny se mají poté nosit v peněžence, aby se majitele peníze držely.

Darované jmelí

Darujte svým blízkým a přátelům jmelí, to má totiž ochraňovat před nemocemi a přináší do domu štěstí a spokojenost.

Vánočních tradic je mnoho. Spoustu z vás zná jistě i jiné tradice či byste do „typických“ tradic dali jiné. Proveditelnost těchto vybraných zvyků je však velmi snadná, jejich uskutečnění je rychlé a můžete si díky nim příjemně zpestřit vánoční svátky.

Dárky

Přestože dárky nemají být tím jediným, co od Vánoc čekáme, shodneme se asi všichni, že každý malý dáreček potěší. Možností, čím udělat radost svým nejbližším je mnoho.  Nejlepší je, pokud dotyčného dobře znáte a darujete mu dárek přímo na míru jeho koníčkům či potřebám. Pokud si však při jeho výběru lámete hlavu s tím, co bude to pravé ořechové a nemůžete na to přijít, zkuste některý z neutrálních dárků, třeba různé druhy kosmetik, čajů či jiných praktických dárků.

Můžete však také zaperlit a darovat ještě před Vánoci dárek, který potěší a třeba i pobaví všechny přítomné a ke stromečku se do něj už můžete obléci a mít vtipnou fotografii do vašeho rodinného alba. Můžete totiž koupit všelijaká trička s vánočním motivem, která mohou být pěknou vzpomínkou na dané Vánoce, nebo můžete pořídit rovnou vánoční trička pro celou rodinu. Však měkké dárky se opět vrací do módy.

Závěrem

Jednoduše variant, jak prožít Vánoce je mnoho, je jen na Vás, jak to pojmete zrovna vy. Ať už si zvolíte jakoukoliv možnost, přejeme vám, ať Vaše letošní Vánoce stojí za to a to jen v tom nejlepším slova smyslu!

Vytvořte si doma pravou vánoční atmosféru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!