Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kávovary ilustrační obrázek / foto: shutterstok

Jak vybrat ten nejlepší kávovar za dostupnou cenu?

Káva je pro řadu lidí bezpochyby chutným nápojem, který zároveň prospívá našemu zdraví. Je totiž nejen stimulantem, který nás díky kofeinu pobídne k lepším výkonům, ale také obsahuje ve vysoké míře důležité antioxidanty, vitamíny a minerály.

Abyste si na kávě ale skutečně pochutnali, je ideální si koupit kávovar. Díky němu si můžete připravit kávu přesně dle vaší chuti. V současné době lze zakoupit kávovary již v dostupných cenových relacích, a to i velmi sofistikované přístroje, které umí připravit opravdu lahodnou kávu.

Jaká káva vám chutná?

Než si ale půjdete do obchodu pro kávovar, je potřeba si nejprve položit otázku, jakou kávu vlastně chcete připravovat. Kromě toho existují také kávovary, které dokáží připravit i celou řadu dalších nápojů, ne jenom kávu. Zamyslete se tedy nad tím, zda máte rádi překapávanou či filtrovanou kávu, nebo si raději vychutnáte klasické espresso a další kávové nápoje, které jsou na espressu založené.

Chcete mít kávovar k tomu, abyste si v něm mohli také připravit horkou vodu na čaj, připravit v něm různé mléčné nápoje a nápoje pro děti? Chcete mít přípravu kávy nebo jiného nápoje co nejjednodušší, nebo si naopak chcete užít celý proces přípravy kávy, a to třeba i včetně samotného namletí zrnek kávy? Na všechny tyto otázky si musíte umět odpovědět. Teprve na základě toho je možno přejít k výběru konkrétního typu kávovaru, který dokáže splnit vaše potřeby.

Typy kávovarů

Pokud už tedy víte, co od nového kávovaru očekáváte, podíváme se nyní na jednotlivé typy kávovarů, které se liší jednak svými schopnostmi, zaměřením na určitý typ kávy či jiných nápojů, a také způsobem přípravy. Samozřejmě se liší také cenou a celou řadu dalších faktorů. V současné době si můžete na trhu vybírat v zásadě mezi:

  • Automatickými kávovary
  • Pákovými kávovary
  • Překapávacími kávovary
  • Kapslovými kávovary

Na co se různé kávovary hodí?

Automatický kávovar je z principu založen na absolutní automatizaci přípravy kávy. Je to kávovar, který vám ušetří nejvíce času, u kterého toho budete muset udělat nejméně. Zároveň vám dokáže připravit velmi kvalitní kávu. Od toho se také odvíjí cena, která je u těchto kávovarů obecně vyšší, ale i v tomto případě můžete sehnat přístroje za dostupnou cenu. Automatické stroje na přípravu kávy vám představí recenze na takové kávovary. Automatický kávovar vám kávu namele díky integrovanému mlýnku, ale také vám ji ve finále naservíruje do šálku. Kávovar tohoto typu vám je schopen připravit kvalitní espresso a nápoje od něj odvozené. Z těchto kávovaru dnes dostanete espresso té nejvyšší kvality. Většina kávovarů vám také umožní získat z nich horkou vodu, třeba pro přípravu čaje.

Alternativou pro milovníky kávy, kteří si chtějí přípravu nápoje užít, je pákový kávovar. Zde si musíte kávu sami namlít a výsledná kvalita se hodně odvíjí od vašich schopností. Pákový kávovar vás vyjde levněji, ale je s ním vše pracnější.

Řada lidí stále preferuje také překapávací kávovar, ve kterém připravíte překapávanou či filtrovanou kávu. Dnes je to jedno z nejlevnějších řešení. Pokud si ale chcete užít symfonie chutí kávy z celého světa, a přitom nezaplatit zbytečně vysokou částku a zároveň nebýt nuceni k manuálnímu procesu přípravy kávy, je tady kávovar na kapsle. Kapslový kávovar je hitem poslední doby a umožní vám instantní přípravu kávy z kapslí. Je to však káva kvalitní a můžete připravit i různé čokoládové nápoje pro děti. Cena kávovarů je příznivá, ale kapsle zase vyjdou dráž a je potřeba počítat s tím, že jste omezeni nabídkou kapslí.

Ideální kávovar za dobrou cenu?

Prakticky ve všech kategoriích kávovarů lze vybrat kvalitní přístroj za rozumnou cenu. Čtete srovnání a recenze, využívejte srovnávače cen, které vám umožní najít nejlepší ceny. Abychom to shrnuli, milovníci nejkvalitnější kávy bez námahy, ocení automatický kávovar. Nejlevnější kávovar na přípravu kvalitní kávy je pak kávovar kapslový.

Jak vybrat ten nejlepší kávovar za dostupnou cenu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!