Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
osvětlení domácnosti ilustrační obrázek / foto: shutterstock

4 rady pro výběr interiérového osvětlení

Útulně zařízený interiér se neobejde bez zdrojů osvětlení. Jde o velké lustry i menší lampičky a bodová světla, která společně vytváří harmonickou soustavu svítidel po celém bytě.

Při výběru jednotlivých variant nezapomínejte zohlednit také úsporný provoz a snadné ovládání. A jak na to? S tím vám poradí následující článek.

Pořádné stropní světlo

Snad naprostým základem pro osvětlení každé místnosti jsou stropní světla. Může se jednat o větší závěsné lustry či menší přisazená stropní svítidla. Základním předpokladem úspěšného výběru je většinou dostatečné osvícení celého prostoru. Kromě toho je důležité dbát také na designovou stránku.

Úsporné LED osvětlení

Při výběru se nezapomeňte podívat na LED osvětlení, které nabízí dlouhou životnost, a hlavně velmi úsporný provoz. I pro instalaci do dalších svítidel vybírejte LED žárovky, protože neprodukují zbytečné teplo a jsou minimálně náchylné na případné prasknutí díky výrazně delší době pro svícení. Zvolit tak můžete i výrazně svítící žárovky, ale na účtech za elektřinu to opravdu nepoznáte.

 

Bodová světla

Do kuchyně, chodby, ale i do jiných místností se mohou hodit bodová světla. Jejich instalace je nejlepší do podhledů, ale dají se pořídit i modely s umístěním na tyči pro připevnění ke stropu. Bodovky mají tu výhodu, že nabízí možnost nasměrování do požadovaného místa a bezproblémové osvětlení i členitého pokoje.

Doplňky v podobě nástěnných světel a lamp

Pro doladění celkového efektu je vhodné přidat například nástěnné svítidlo, které bude tvořit dekorativní prvek i ve zhasnutém stavu. Dále pořiďte také stolní nebo stojací lampy pro osvětlení temných rohů a pracovního stolu. V nabídce najdete i moderní varianty s možností stmívání pomocí ovládání či nastavování teploty světla podle nálady a denní doby.

4 rady pro výběr interiérového osvětlení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!