Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
S piánem do schodů / foto: Stěhování Staněk

Nemáte doma prostor? Kam uložit přebytečné věci?

Určitě znáte ty momenty, kdy se pustíte do většího úklidu a třídění, a najednou zjistíte, kolik věcí se vám jen tak válí po bytě. Používáte je zřídkakdy, nebo vůbec ne. A najednou je jich všude plno a vy si lámete hlavu kam s tím a beznadějně vymýšlíte systém efektivního třídění přebytečností.

Pojďme si je zařadit na správné místo jednou pro vždy. Možností je spousta. Budou relativně při ruce v momentě, kdy se rozhodnete je použít, a zároveň vám nebudou překážet v cestě a přehlcovat byt.

Potřebuji to vůbec?

Nejprve bude klíčové si uvědomit, zda danou věc opravdu tak nutně potřebujete a dle frekvence použití se jí zbavit či nikoliv. Pokud se vám nějaká zbytečná věc válí doma již několik let bez povšimnutí, šup s ní pryč. Poptejte se známých, darujte, prodejte, zvolte vhodný kontejner pro vyhození, nebo odvezte do sběrného dvora. Čím minimalističtější budete, tím lépe.

Nechte si při ruce to, co používáte často

Předměty, které se hodí několikrát do měsíce, si nechte při ruce. Například nářadí, spotřebiče, věci k úklidu, extra nádobí apod. Sami se rozhodněte, kam se tyto věci dle vašeho názoru hodí nejlépe a kde je budete mít v případě potřeby nablízku. Snažte se využít prostor na maximum. Uvolněte trochu místa ve skříni na předsíni. Poskládejte vše do šuplíků, které tak často neotvíráte, nebo k nim nemáte ideální přístup. Nakupte látkové či dřevěné boxy, které se vám vejdou například pod postel, či se vměstnají do nezaplněného prostoru hned vedle vašeho gauče.

Často používané prostory jako poličky, skříňky, šuplíky si nechte pro věci, které používáte neustále, na denní či týdenní bázi a chcete k nim mít snadný a rychlý přístup.

Pokud jde o firemní věci, řešením je stěhování kanceláře do větších prostor, které mají místo k uložení dostatečného množství dokumentů či zboží.

Odstavte z dohledu, co nepoužíváte, ale chcete si ponechat do budoucna

Kočárek po vaší ratolesti, který si chcete šetřit na druhé dítě, lyže na další zimní sezónu, nebo nábytek, který doma překáží. Pokud máte sklep, případně půdu, přehoďte přes danou věc nějakou folii či kus látky, aby se na předmět neprášilo a uskladněte ho do sklepa k budoucímu použití. Pokud nemáte sklep, nezoufejte, v dnešní době je již snadné si pronajmout malý sklad, garáž, či skladovací kontejner k úložným účelům.

Najděte druhé využití

A co s předměty, které už určitě nevyužijete, ale je vám líto je vyhodit? Nemusíte hledat místo, kde je uskladňovat na neurčito. Stačí použít trochu fantazie a přetransformovat je v něco, co lze stále využít. Například starý plecháček po babičce použijete místo květináče a vytvoříte tak krásnou dekoraci do bytu.

Nemáte doma prostor? Kam uložit přebytečné věci?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!