Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skvěle vyspaná / foto: freepik.com

Tipy na kvalitní spánek

Spánek je pro zdravé fungování našeho těla absolutně zásadní. Během spánku se obnovují naše fyzické i psychické síly a organismus se regeneruje. Dochází k ukládání vzpomínek, vyrovnává se hladina hormonů, posiluje se naše kreativita a paměť a naše svaly a orgány odpočívají.

Ve stavu spánkové deprivace bychom dlouho nepřežili a přesto je chronická únava problém, který v dnešním uspěchaném světě sužuje mnoho lidí. Tím, že zvýšíte kvalitu svého spánku, zvýšíte také kvalitu svého života. Zde je pár tipů, jak na to.

Před spaním se nepřejídejte

Tělo potřebuje pro kvalitní spánek klid. Pokud se ale těsně před spánkem najíte, tělo si nemůže dostatečně odpočinout. Trávit a zpracovávat stravu je energeticky náročné a ráno se probudíte unavení.

Ideálně bychom měli jíst naposledy 3 hodiny před tím, než jdeme spát. Pokud vás na večer honí mlsná, dejte si něco lehkého a jen malou porci. Na noc se nepřejídejte. Problém před spaním je také pití alkoholu, který stejně jako alkohol naše tělo zatěžuje.

Pravidelně cvičte

Když během dne tělo vyčerpáte fyzickou aktivitou, bude se vám snáze usínat. Pravidelné cvičení pomůže organismu navyknout si na stejný rytmus, usnete rychleji a spánek bude vydatnější. Zapojte fyzickou aktivitu do vašeho denního rytmu. Ale pozor, i zde platí, že není vhodné aktivitu vykonávat těsně před tím, než jdete spát. Tím naopak tělo aktivujete. Večer se snažte tělo spíše zklidnit, jemným protažením a nebo relaxační jogou.

Pravidelné cvičení a kvalitní spánek jsou důležité faktory například pokud se snažíte zhubnout. Měření tělesného tuku vám pomůže pro plánování ideálního cvičebního plánu.

Investujte do kvalitní matrace

Kvalitní matrace je pro zdravý spánek zásadní. Klidné a příjemné místo na spaní vám pomůže lépe usnout a v noci se nebudete neklidně převalovat, ale budete spát jako v bavlnce. Pokud žijete sami, vybírejte matraci 90x200, pro pár je ideální velikost matrace 180x200.

Spánkem průměrně trávíme osm hodin denně, což je třetina našeho života. A to jak se vyspíme, ovlivňuje ty zbývající dvě třetiny.

Správně tvrdá matrace napomáhá předcházet bolestem zad a udržuje kvalitu spánku.

Měkčí matrace jsou vhodné pro seniory a osoby do 70 kilo, a to hlavně pokud rádi spí na boku. Do matrace byste neměli zapadnout, naopak měla by tvořit příjemnou oporu pro vaše tělo. Příliš tvrdá matrace ale může způsobit bolestivost kloubů, špatné vstávání a podrážděnost.

Nastavte si pravidený rytmus

Problémem může být také pokud váš partner funguje v jiném rytmu než vy. Ideální je čas usínání a probouzení sladit, to ale nemusí být vždy snadné. Někteří lidé jsou ve své přirozenosti aktivnější ráno, zatímco jiní vydrží vzhůru do noci. Navíc jsou ve hře i požadavky dnešní doby.

Pokud například váš partner vstává na ranní směnu do práce a vy se budíte s ním, i když váš pracovní rytmus na brzké vstávání neapeluje, můžete trpět rozhozeným spánkovým rytmem. Řešením je tichý budík například na chytrých hodinkách, který člověka probouzí postupnými vibracemi a kvalitní ortopedická matrace.

Na nekvalitní matraci ucítíte každé partnerovo převalení na bok a probudí vás také jeho dřívější vstávání. Snažte se aby spánek byl každý den stejně dlouhý. Chodte spát a vstávejte ve stejnou dobu a to i o prázdninách a o víkendu.

Vyzkoušejte bylinky a éterické oleje a před spaním vyměňte telefon za knížku

Bylinky jako je meduňka, třezalka, levandule a mateřídouška pomáhají zklidnit organismus a usnadňují usínání. Již několik hodin před spaním vynechejte kávu a povzbudivé čaje a dejte přednost bylinným směsím. Zklidnit psychiku a rozpustit stres pomáhají také éterické oleje. Na večer je ideální levandule, yang yang a bergamot. Kapka levandule na polštáři příjemně uvolní vaše smysly. Pokud máte éterické oleje rádi, vyzkoušejte také difuzér.

Nenoste si s sebou telefon do postele. Modré světlo které obrazovky vyzařují ztěžuje usínání. Před spaním je žádoucí psychiku zklidnit. Čtení nebo poslech relaxační hudby vám pomůže naladit se na noční odpočinek.

Zdroje:

https://www.testado.cz/matrace/

https://www.zdrava-vyziva.net/kvalitni-spanek-jako-zakladni-kamen-zdraveho-zivotniho-stylu/

https://www.superpotraviny-naturalis.cz/magazin/inspirace/271-zdrava-vecerni-rutina

Tipy na kvalitní spánek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!