Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Levandule / foto: shutterstock

Levanduli známou jako fialovou krásku ze Středomoří snadno vypěstujete i v květináči

Levandule už dávno zdomácněla v českých luzích a hájích a v posledních letech je její pěstování stále více populární, protože má ráda sucho a sluneční svit.

Velmi zdravá květina

Lidé ji využívají už po tisíce let kvůli silicím, jejichž hlavní složkou je především linalylacetát, neboli éterickým olejům. Právě díky nim levandule nádherně a nezaměnitelně voní a pomáhá při zdravotních obtížích. Například při psychickém napětí poskytuje zklidnění, přináší lepší spánek, působí proti stresu a úzkostem. Používá se i v kosmetice. Má baktericidní účinky, přispívá k ochraně před infekčními chorobami, k lepšímu hojení ran či popálenin a k prevenci zánětů.

Levandulový olej

Zmírní potíže při nehtových mykózách, zklidní pokožku při ekzémech i po spálení sluncem. U masáží se hodí k uvolnění svalů. Čaj z levandule zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, je dobrý na žlučník, játra, při bolestivé menstruaci a tak dále. Levandulové silice navíc odpuzují hmyz - komáry, klíšťata.

Pěstování v květináči

Pokud se rozhodnete pro domácí pěstování levandule, nejprve si určete vhodné místo neboli stanoviště. Na balkóně či terase vyberte co nejvíce slunné místo, ve stínu by se jí nedařilo. Je třeba zvolit vhodně velkou nádobu z důvodu velikosti rostliny. Také ve větší nádobě levandule lépe reaguje na výkyvy teplot, ať už směrem dolů nebo nahoru.

Co se týká zeminy, tak je to vesměs stejné, jako když se levandule sází do záhonu. Měl by se zvolit dobře propustný substrát, pokud možno bez rašeliny. Na dně nádoby, do které budete chtít levanduli sázet, dejte vrstvu drenáže, například z kamínků či keramzitu. A nyní k zálivce. Levandule nepotřebuje nějakou velkou zálivku, avšak rostliny v nádobě rády vysychají. Příděl vody musí být větší a rovnoměrnější, než je tomu v záhoně. Nejvíce rizikovou dobou je zima. Nádobu je třeba obalit pytlovinou. Tím se zabrání promrznutí.

Levandule

Jedná se o stálezelenou rostlinu, tudíž potřebuje vláhu i během zimních měsíců. Platí to hlavně pro zimní slunečné dny, kdy se teplota celodenně pohybuje nad bodem mrazu. Tehdy je vhodné levanduli zalít, ale pouze mírně.

 

Zdroj:

https://www.levandulepodripem.cz/nezarazene/pestovani-levandule-v-kvetinaci/
https://bylinkovyraj.net/levandule-lekarska/
https://www2.zf.jcu.cz/~moudry/databaze/Levandule_lekarska.htm
https://www.rossmann.cz/trendy-a-inspirace/objevte-kouzlo-levandule-chodounske-v-bio-kvalite

Levanduli známou jako fialovou krásku ze Středomoří snadno vypěstujete i v květináči

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!