Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Parfém / foto: shutterstock

Jak vybrat vhodnou vůni pro různé příležitosti

Toaletní vody, parfémy i kolínské používá snad každý z nás, bez ohledu na to, zda se jedná o muže či ženy. Víte však, jaký je rozdíl mezi toaletní vodou a parfémem, a proč není vhodné nosit silné vůně do práce?

Rozlišujte správně kategorie vůní

Kategorie vůní přestavuje poměr esencí vonného extraktu. Platí, že čím více tohoto extraktu ve vodě/alkoholu je, tím je vůně silnější a déle voní. Poznáte to nejen podle toho, jak vůně vydrží, ale i podle jejich ceny. Parfémy jsou obvykle nejdražší, zatímco toaletní vody a kolínské se pohybují v řádu stovek korun. Také je však budete muset během dne na sebe nanést častěji.

Květinové parfémy
Květinové parfémy – Zdroj: Shutterstock.com

Parfémy a parfémované vody

Nejvíce koncentrované jsou parfémy, které obsahují kolem 15 až 40 % vonného extraktu. Ať už kvůli ceně, nebo kvůli vysoké intenzitě vůně se hodí spíše pro zvláštní příležitosti. Jsou vhodné do divadla, na ples nebo na romantický večer ve dvou. Při společné večeři však dejte pozor, aby vám síla parfému nezkazila požitek z dobrého jídla. Pokud si nejste jisti, zda umíte parfémy správně využívat, sáhněte raději po parfémovaných vodách. Poznáte je podle označení Eau de Parfum (EdP). Mají přibližně 8 – 15 % vonných látek, takže voní velmi intenzivně a vydrží poměrně dlouho. Nejsou však tak dráždivé jako nejkoncentrovanější parfémy.

Toaletky a kolínské

Do práce, do školy nebo na běžné denní aktivity se skvěle hodí toaletní vody, které najdete pod označení Eau de Toilette (EdT). Obsahují mezi 4 až 8 % vonných esencí a říká se jim také jednoduše „toaletka“. Poslední a nejméně intenzivní jsou tzv. kolínské vody. Mají zhruba 3 až 5 % vonné esence a stejně jako toaletní vody se hodí pro běžné nošení, do práce, do obchodu, do školy, nebo jen tak, na doma, když se chcete cítit příjemně a užívat si svou oblíbenou vůni.

Toaletní voda
Toaletní voda – Zdroj: Shutterstock.com

Kolínské i toaletní vody rychle ubývají, protože se musí nanášet častěji. Jejich cena je ale příznivě nízká, takže vás to nebude zase tolik mrzet.

Vůně podle příležitosti

Lidé si často myslí, že nákupem drahého parfému si zvednou prestiž. Budou cítit „na sto honů“ a lidé si hned všimnou, že „na to mají“. Faktem však je, že pokud si vezmeme příliš silný parfém pro nevhodnou příležitost, bude naše vůně spíše obtěžující. Není to jen o tom, když sedíte v kině či divadle vedle nápadně navoněné dámy. To se dá ještě vydržet. Horší je to v dopravním prostředku, kde se vám může z nevhodné vůně začít dělat mdlo a nevolno, nebo v práci, kde svou vůní můžete dokonce „obtěžovat“ kolegy. Platí to hlavně u sladkých a kořeněných vůní. Proto když už chcete vonět dlouho a intenzivně, sáhněte po toaletce nebo parfémované vodě, a místo sladké vůně zvolte lehčí vůně citrusů, letních květů či ovoce.

 

Zdroj:

Můj svět, č. 6, červen 2022, str. 18 – 19.

Jak vybrat vhodnou vůni pro různé příležitosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!