Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pokojové rostliny / foto: shutterstock

Jak si vybrat správné rostliny do bytu

Při výběru vhodné pokojové rostliny musíte myslet na více věcí než je její hezký vzhled. Je klíčové, aby rostlina dokázala ve vašem bytě fungovat.

Musíte se zamyslet nad tím, kolik světla máte v bytě, kolik péče rostlina potřebuje, a pokud máte mazlíčka, jestli mu nijak neublíží.

Základní znaky vhodných rostlin pro život v bytě

Pokojové rostliny vám pomohou využít váš volný prostor a přenesou trochu exteriéru do interiéru a zároveň osvěží vzduch. Hledejte rostliny nenáročné na údržbu - čím méně zalévání a hnojení, natož jakékoli jiné péče, tím lépe. Bytové rostliny žijí dlouho, aniž by často shazovaly listy. Jejich vůně je nenápadná, pokud je vůbec patrná, a obvykle potřebují málo světla.

Dracena jako vhodná pokojová rostlina
Dracena jako vhodná pokojová rostlina – Zdroj: Shutterstock.com

Nejlepší rostliny do bytu

Znalost vlastností je důležitá. Zde jsou některé rostliny, které se hodí pořídit do bytu.

Bylinky

Na co mít pouze krásnou rostlinu, když můžete mít krásnou a funkční rostlinu! Bylinky skvěle odhánějí hmyz a zároveň dodávají místnosti krásnou jemnou vůni. Navíc je můžete natrhat a přidat do pokrmů, které vaříte, a získat tak tu nejčerstvější chuť, aniž byste museli běžet na trhy.

Bazalka, rozmarýn a tymián je ideální pro okna orientovaná na jih/západ, naopak máta a petržel pro okna orientovaná na východ/sever.

Bylinky využijte i při vaření
Bylinky využijte i při vaření – Zdroj: Shutterstock.com

Kaktusy

Nejméně náročná květina na údržbu? Kaktus! Mimo to, že nechtějí moc zalévat, vyžadují alespoň tři hodiny slunce denně, a dokud je v bytě pokojová teplota, jsou spokojené. Mnohé kaktusy také kvetou v zářivých barvách, takže můžete mít krásnou a nenáročnou rostlinu. Dbejte na to, abyste je zalévali jen mírně a umožnili jejich půdě odtok vody.

Vánoční kaktus zútulní interiér
Vánoční kaktus zútulní interiér – Zdroj: Shutterstock.com

Afelandra drsná (zebra plant)

Tato malá rostlina dosahuje výšky až 8 cm a je pro byt jako stvořená. Rostlina je nenáročná na údržbu a nepotřebuje tolik světla. Tlusté listy vypadají jako chapadélka a snadno z nich vyrostou samostatné rostliny, které můžete přesadit. Mezi zaléváním nezapomeňte půdu těchto rostlin vysušit, abyste zabránili vzniku plísní. Tato květina se skvěle hodí na kuchyňské stoly, poličky nebo dokonce do koupelny.

Afelandra drsná
Afelandra drsná – Zdroj: Shutterstock.com

 Zdroj:

https://www.metflats.com/blog/How-to-Choose-the-Right-Plants-for-your-Apartment_AE20.html

Jak si vybrat správné rostliny do bytu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!