Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče na vlasy / foto: shutterstock

5 kroků ke zdravým a krásným vlasům

Mít zdravou kštici s hustými, dlouhými a lesklými vlasy není nereálný sen. Stačí vědět, jak o vlasy správně pečovat a nepřetěžovat je. Kvalitní šampón a kondicionér jsou základ. Jen kvalitní kosmetika však nestačí.

Jak často bychom si měli mít vlasy?

Na otázku, jak často si mýt vlasy, odpoví každý jinak. Odborníci radí, že vždy záleží na typu vlasů, ročním období i prostředí, v němž pracujete. Pokud děláte v prašném prostředí, v kuchyni nebo na jiném místě, kdy je potřeba vlasy každý den mýt, dělejte to. Pokud tuto nutnost nemáte, je ideální mýt vlasy dvakrát až třikrát za týden.

Technika mytí vlasů 

Při mytí je důležité dodržovat správnou techniku. Vodu nepouštějte příliš horkou. To vlasům dobře nedělá. Raději vlažnou vodu, kterou je ale potřeba z vlasů vždy dobře vymýt šampon. Ten by se měl nanášet a napěnit především u hlavy - u kořínků. Dejte si záležet, abyste dobře umyly nejen vlasy, ale i povrch - pokožku, kde se usazují nečistoty. Nanášení šamponu až ke konečkům vlasy vysušuje.

Mytí vlasů
Mytí vlasů – Zdroj: Shutterstock.com

Šampon vždy pořádně vymyjte, a to hned po umytí, ať nedráždí pokožku a nevznikají lupy. Pokud byste šampon nechali na vlasech déle, mohl by je vysušit. 

Používejte kondicionér

Po umytí vlasů použijte kondicionér, který nanesete na konečky, popř. na délku vlasů. Nikdy však ne až k pokožce hlavy, tedy ke kořínkům. Kyselé uzavření kutikul po nanesení kondicionéru pomůže vlasy uzavřít a zatáhnout. Kondicionér vlasům dodá potřebné živiny – vitamíny a proteiny, takže budou krásně pevné, lesklé a nebudou se tak lámat. Poté kondicionér opláchněte opět vlažnou vodou.

Vyfénovat nebo nechat uschnout 

Pokud nikam nespěcháte, nechte vlasy raději uschnout přirozenou cestou. V dnešní době jsou k dostání i speciální ručníky ve tvaru turbanu, do nichž vlasy zabalíte a necháte je v něm, dokud neuschnou. V klasickém ručníku by vlasy zcela neuschly a pokožka by se mohla zapařit a objevit se vyrážka nebo lupy. Pokud není zbytí a myjete si hlavu třeba ráno, před odchodem do práce, vyfénujte je, ale pořiďte si kvalitní fén, který je neponičí a také použijte raději chladnější vzduch. V horkém vzduchu sice uschnou rychleji, ale také se rychleji zničí.

Péče o vlasy
Péče o vlasy – Zdroj: Shutterstock.com

Pravidelná návštěva kadeřníka 

Bez kadeřníka to nejde. I když máte třeba vlasy dlouhé, které nevyžadují žádnou speciální úpravu (udržení tvaru účesu, pravidelný střih, barvení), jednou za čas kadeřníka rozhodně navštivte. Vaše vlasy zastřihne, aby se konečky netřepily, podle potřeby prostříhá hustotu a dopřeje jim speciální kůru, která vlasy ozdraví a oživí.

 

Zdroj:

https://www.alcina.cz/clanek/10-tipu-jak-pecovat-o-dlouhe-vlasy

5 kroků ke zdravým a krásným vlasům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!