Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vztek / foto: sxc.hu

Zmlátili spolužačku. Dostanou doživotí?

Osm nezletilých, z toho šest dívek, si šokujícím způsobem podalo svou spolužačku. Zmlátili ji tak brutálně, že jim nyní hrozí doživotní pobyt za mřížemi. Americká Florida, kde se vše odehrálo, je chce soudit jako dospělé.

Násilníkům je mezi 14 až 18 lety, všichni čelí obvinění z únosu a ublížení na zdraví. Tři z nich mají navíc na triku ještě obvinění z manipulování se svědky. Co je na celém činu nejhrůznější, je fakt, že si brutální skupinka své řádění nahrála na video a plánovala ho posléze uveřejnit na YouTube. Navíc mlátily pouze dívky, chlapci jen hlídali.

 

Video ukazuje šokující obrázky. Šestnáctiletá dívka je na nich neustále tlučena, povedená partička do ní kope, fackuje ji. Oběť se bránila pouze výkřiky, pak se schoulila do klubíčka, ale násilnosti stále pokračovaly. Šerif později označil celý útok za „zvířecí“.

 
Stále více dívek

Násilí mezi mladými neustále roste a proniká samozřejmě i do škol. Šikana není ničím výjimečným ani na českých základních školách. O tom, jak nebezpečně rozšířený tento negativní fenomén je, svědčí i počty nalezených videí na YouTube třeba na klíčová slova „school fight“. Jsou jich desítky tisíc.

 

A že se neperou jen kluci, potvrzují i výsledky hledání „girl fight“, takových videí je 68 tisíc. Samozřejmě, nejsou to jen školní bitky a nejsou to jen vážné věci, ale i tak je počet publikovaných videí s touto tématikou alarmující.

 

Některé studie potvrzují, že do šikany a bitek se ve větší míře začínají zapojovat právě dívky. Křehké květinky, to podle amerických expertů už na řadě tamních škol neplatí. Teenageři se navíc přímo touží pochlubit svými činy na internetu. Podle floridské policie byla publikace videa s násilným napadením spolužačky významným bodem v plánu brutální osmičky.

 
Žádná lítost

Pachatelé přitom neprojevili po činu vůbec žádnou lítost. „Místo toho se smáli a žertovali. Například, že se o jarních prázdninách nedostanou kvůli tomu na pláž. Jedna holka se mě ptala, jestli může trénovat jako roztleskávačka. Víc ji nezajímalo,“ podotkl šerif.

 

„Myslí si, že je to zábavné. Proto to chtěli dát na YouTube. Vůbec nepřemýšleli o tom, že by mohli té dívce ublížit, že by ji mohli zranit. A vůbec nepočítali s tím, že by je při tom mohl někdo chytit,“ řekla CNN psycholožka Susan Lipkins.

 
Česká hrůza

Češi nejsou v šikaně svých spolužáků příliš pozadu za světem. Zatím ještě nenosí do školy zbraně, ale ublížit dokáží i tak. O tom vypovídají i následující příběhy.

 

„Ve škole máme holku, skoro celá třída jí nadává, hází po ní věci, například boty v šatně a tak. Kluci se jí vysmívají, urážejí ji a holky ji třeba během tělocviku schovávají věci. Učitelé to vědí, ale nic nedělají,“ píše se na serveru Důvěrně. Podobných příběhů jsou desítky, stovky.

 

„Mě taky šikanují, od šestky jak psychicky, tak i fyzicky. Nechtěla jsem to řešit, ale nedávno jsem se sesypala, když mě spolužák chytil pod krkem a začal mi lámat ruku. Nutil mě štěkat, mňoukat, ponižoval mě. Nevydržela jsem to a podřezala jsem si žíly… Mám zkažený život, bojím se všech kluků, stačí jen když na mě sáhnou,“ napsala patnáctiletá Monika na tomtéž serveru.


 

Video:

 

Jistě i vy máte zkušenosti s šikanou na českých školách. Zažili jste ji? Co proti tomu děláte? Jak se s šikanou dá vůbec bojovat? Napište nám své příběhy nebo příběhy svých známých a přátel buď na redakční e-mail nebo do diskusního fóra.

Bojíte se ve škole? Zažili jste šikanu? Nebo někdo z vašich známých?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 291