Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Natočil střelu, která ho zabila

Kameramana Reuters zabila tanková střela, kterou před tím stihl natočit.

Vykonávat novinářské řemeslo není vždy bez nebezpečí. S tím, jak světová média a agentury začaly razit divácky atraktivní válečné reportáže, se v tomto povolání zvýšila i úmrtnost. Zkrátka a dobře, Irák, Afghánistán či Izrael jsou místa, kde si nikdo nemůže být jist svým životem.

A už vůbec ne novinář – teroristé vědí, že jakmile nějaký z nich zemře při výkonu svého povolání, je z toho hned světové pozdvižení. Od roku 1992 zahynulo podle Výboru na ochranu novinářů v nebezpečných oblastech 685 žurnalistů.

Nešťastná náhoda
Případ mladého kameramana zpravodajské agentury Reuters Fadel Shana je ale jiný a velkou roli v něm hraje nešťastná náhoda. Třiadvacetiletý Palestinec se pohyboval v ožehavém pásmu Gazy, kde Izraelci čas od času podnikají vojenské operace.

Jedna z nich se Sahanovi stala osudnou. Aby pro svého zaměstnavatele získal pěkné obrázky, rozhodl se ze služebního vozu točit protilehlý kopec, kde se zrovna chystal ke střelbě izraelský tank. Náhle se u hlavně ocelového kolosu objevil záblesk a chvíli poté obraz zčernal. Střela zasáhla kameramanův vůz a usmrtila nejen jeho, ale i dva opodál stojící Palestince. Fadel Shana tak natočil okamžiky bezprostředně před svou smrtí.

Bombardování přežil
Reportér zřejmě přitahoval nebezpečí, nebo se s mladickou odvážností nebál vrhat do nebezpečných míst. Nebyl to totiž jeho první incident. Před dvěma lety „na vlastní kůži“ zažil, jaké je izraelské bombardování. I tehdy seděl v autě a byl zasažen – ale přežil. Tentokrát tolik štěstí neměl.

Agentura Reuters požaduje po izraelském ministerstvu obrany okamžité vysvětlení celého incidentu i toho, jak k němu vůbec mohlo dojít.

Video však bylo přesto uvolněno na internet, takže se každý zájemce může podívat, jak se točí okamžiky před smrtí.

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 112