Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Uletěl na balóncích. Už se nevrátil

Brazilský kněz se vznesl s pomocí stovek pouťových balónků. Už se ale nevrátil.

V Brazílii bylo vyhlášeno pátrání po katolickém knězi, který se vznesl do oblak tažen stovkami heliem plněných pouťových balónků, z pobřeží se dostal na moře, až všem zmizel z dohledu.

Spadl do moře
Záchranáři používají helikoptéry a malé rybářské lodě. Panuje totiž důvodné podezření, že kněze balónky zradily a on spadl do vody. Zbytky tradičních pouťových dekorací byly totiž nalezeny nedaleko od pobřeží jednoho z brazilských států Santa Catarina.

Reverend Adelir Antonio de Carli se vznesl do oblak z přístavního města Paranague v neděli odpoledne. Kromě balónků byl vybaven helmou, padákem a termálním oblekem. Šance, že přežil, tu tedy je.

Kněz byl prohlášen nezvěstným osm hodin po ztrátě radiového kontaktu s přístavními zaměstnanci.

Bohulibý úmysl
Pokladnice knězovy farnosti Denise Gallas novinářům řekla, že se Adelir Antonio pokoušel o překonání devatenáctihodinového rekordu v letu s balónky, aby získal peníze pro zastávku určenou řidičům kamionů v jeho městě Paranague.

Někteří američtí dobrodruzi se do podobného dobrodružství již pustili. Navazují přitom na pionýra Larryho Walterse, který tento husarský kousek provedl již v roce 1982, když se vznesl tři míle nad Los Angeles v židli připoutané právě k pouťovým balónkům.

Kněze podle všeho zradila nenadálá změna větru, která ho zanesla jiným směrem, než měl v úmyslu letět.

Podle pokladnice je ale vybaven GPS zařízením a ve svých jednačtyřiceti letech je také zkušeným parašutistou.

„Jsme naprosto přesvědčeni, že bude nalezen živ a zdráv, plující někde v oceánu,“ doufá Denise Gallas.

Nezbývá než dodat: Bůh mu pomáhej, snad si to jako kněz uměl zařídit...
.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 139