Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Dietní pilulka: jíst a stále hubnout

Na cestě je možná pilulka, díky které prý zhubnete jako mávnutím kouzelného proutku.

Sen všech notorických dietářů – pilulka, díky které shodíte přebytečná kila, aniž byste se museli trápit hladověním či pochybnými způsoby hubnutí, jejichž výsledkem je akorát „jojo efekt“.

Prášky na krevní tlak
Podle skupiny australských vědců už nejde jen o utopii blížící se té o perpetuum mobile, ale relativně brzkou realitou. Tvrdí, že tablety pomáhající snižovat krevní tlak, by zároveň mohly posloužit k hubnutí.

Klíč je v tom, že tyto pilulky zrychlí lidský metabolismus tak, že dosáhnete kýžené váhy v rychlém čase a navíc se nebudete muset kdovíjak omezovat.

Lékaři se dokonce domnívají, že pilulky pro lidi s vysokým tlakem mohou být jen lehce upraveny a přebaleny do krabiček s prášky rychle spalujícími tuky.

Hypotézy jdou dokonce tak daleko, že by tyto tabletky nebo jim podobné snižovaly váhu i bez nutnosti složitě uspořádávat a omezovat potravu.

Na myších to funguje
Jednoduchým zákrokem upravené medikamenty, sloužící pro boj proti vysokému tlaku, byly ozkoušeny v experimentech na myších, kde fungovaly uspokojivě. Nyní zbývá zodpovědět otázku, zda budou mít stejný efekt i v lidském těle.

„Ty léky jsou tady, aby léčily hypertenzi (zvýšený tlak – pozn. red.). Víme, že lidské tělo nepoškozují, ale musíme zjistit, zda v něm budou fungovat i odlišným způsobem, než bylo původně zamýšleno,“ říká doktor Michael Matthias.

Někteří vědci se ale domnívají, že bez diety to nepůjde. Zkrátka, když se budete přejídat, tak akorát zrušíte přínos léků a zůstanete přinejlepším na dosavadních hodnotách.

Raději se hýbejte
„Všechny testy, které jsme dosud provedli, dokázaly, že nejúčinnějším způsobem k hubnutí je omezení příjmu energie a zvýšení fyzické aktivity.“

Přestože zázračné pilulky možná nakonec budou mít kýžený efekt, je třeba se ptát, zda tomu tak má být. Lidé definitivně zpohodlní a spolehnou se na to, že relativně hezké postavy budou mít i bez sportu, nehledě na velkou pravděpodobnost, že už se vůbec nebudou omezovat v konzumaci jídla.

A jak známo, jeho ceny rostou se zvyšující se poptávkou. Nakonec by tak tabletka pomohla především producentům potravin. Navíc se už teď mluví o problémech, které mohou v budoucnosti nastat s nedostatkem jídla.

Hodila by se vám taková pilulka?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 134