Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Xfactor / foto: Nova TV

X Factor: Vyhazov pro Za 5 dvanáct!

Nedělní sedmý finálový večer se nesl v duchu Československé noci, kdy každý z finalistů zpíval dvakrát. Jednou česky a podruhé slovensky. Od nynějška už zazní dvě písně od jednoho interpreta vždy.

V minulých finálových kolech se oddělila zrna od plev a soutěžní „plevel“ jako Romantic nebo šílená Anna Ungrová, u níž nikdy nikdo předem nevěděl, zda jí to půjde, nebo to bude propadák, už jsou pryč. Minulý týden vypadl i nemastný neslaný David Gránský a zůstali až na jednu výjimku ti nejlepší a nejoriginálnější.

 

Tou výjimkou byli Za 5 dvanáct, kteří byli čím dál tím stejní a tak trochu umělohmotní. Ostatně zcela přesně jejich postup v soutěži včera vystihl Ondřej Soukup, který prohlásil: „Jsou dvě světové záhady. A to bermudský trojúhelník a fakt, že vy stále postupujete.“

 

Pak už byla porota smířlivější, obě vystoupení Za 5 dvanáct hodnotila poměrně příznivě, přesto měl Soukup v Kdo s koho jasno. V souboji tohoto tria s Martinou Pártlovou se rozhodl pro plavovlásku ze stáje Gábiny Osvaldové. Ta vystřihla povedeně Spomal od slovenské Pehy. „Ona zpívá duší, vy jako profesionálové. Já volím tu duši,“ uvedl. A Za 5 dvanáct se rozloučili…

 
Brňákům je hej

Večer sice nesl název Československá noc, ale to bylo trochu nepřesné. České písničky nebyly až tak úplně české, ale občas jen v českém překladu, slovenská část byla jeden originál za druhým. Jen ti mladší měli se slovenštinou trochu problém a museli se ji učit téměř zpaměti.

 

Třeba u Kamily Nývltové to vypadalo, že se jí zpívalo lépe v angličtině. Zpívala „Vyznanie“ od Mariky Gombitové. Ondřej Ruml si vybral písničku „Čím to je“ od kapely No Name a nebyl si při ní zcela jistý, Slim Jim v jeho podání byl lepší.


Jiří Zonyga si zahrál i na kytaru a vypálil rockový ploužák Tublatanky „Dnes“. Osobně si myslím, že Maťo Ďurinda ji v původním podání zpívá víc s citem a že zvládá lépe vysoké tóny, ale budiž.

 

A co miláčci publika All X? Jako obvykle famózní, zábavní, skvělí. Připravili si „Pražákům je hej“ od Pražského výběru. Ovšem samozřejmě přizpůsobili si ji po svém, takže halou znělo „Brňákům je hej“… Mělo to švih. Druhá píseň mě příliš nebavila, ale porota byla dojatá a diváci tuhle kapelku poslali zase dál. Příště to určitě zas bude pokoukáníčko.

 
Hlášky stály za to

Vedle samotných vystoupení zase jako obvykle řádil moderátor Leoš Mareš a pár povedených hlášek se povedlo i porotcům.

 

Výkony byly skvělé a když si Petr Janda hledal, do čeho by rýpl u Martiny Pártlové, Gábina mu odvětila: „Ujo Janda hľadá pehy na kráse.“ Pihy hledal i Ondřej, když při druhé Martinině písni prohlásil: „To bylo jako kulturní vložka na diskotéce okresního významu.“

 

Gábina perlila také tehdy, když zhodnotila oděv vyřazených Za 5 dvanáct. „Konečně nejste oblečeni jako cvičitelé pudlů,“ mumlala pochvalně. Pochvaly se nesly i k nohám Jiřího Zonygy. „Je to kolos, ale ne Titanic, to je Queen Mary 2, která drtí všechno před sebou včetně Petra Jandy,“ řekl Janda a Soukup ho doplnil: „Může zpívat telefonní seznam a znělo by to taky výborně.“

 

Fanoušci Anna a David
Hostem večera byl slovenský nebo vlastně česko-slovenský zpěvák Miro Žbirka. Zazpíval písničku Už len 22 dní. Pohotový Leoš Mareš pak spočítal, že do konce X Factoru je už jen 28 dní a donutil Žbirku, aby svou píseň aktuálně přetextoval a zanotovali si spolu „Už len 28 dní mi zbývá…“.

 

Leoš opět působil jako neřízená střela a prokazoval, že v takovém formátu pořadu nemá konkurenci. Ondřeje Rumla, který měří skoro 2 metry, zvedl do náruče poté, co zpěvák zazpíval písničku od Sexy Dancers Slim Jim. Leoš se Ondřeje zeptal, kolik váží, a když se dozvěděl, že něco okolo 68 kg, troufl si zvednout ho do vzduchu.

Fandit do haly jako obvykle přišli i ti, kteří byli vyřazeni. Anna Ungrová a David Gránský samozřejmě seděli vedle sebe. No, být jejím klukem, tak jim tu pohádku o pěkném nevinném přátelství moc nebaštím. Třeba to bude ještě na pěsti… :-)

A co příště?
Příště nás čeká Noc oživlých legend. Za čtyři týdny je konec, vítěz získá milión korun a naplno odstartuje pěveckou kariéru. Kdo to bude, to je zatím ve hvězdách, kdo další to jistojistě nebude, o tom rozhodnete vy a porota už v neděli.

Kdo měl vypadnout podle vás?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 87