Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Kojení zvyšuje IQ. A pořádně!

Vědci prokázali, že přirozené kojení zvyšuje inteligenci dítěte až o 8 IQ bodů.

Další argument, proč by matky měly nechat vlastní ratolesti ožužlávat své bradavky, přinesly britští vědci. Podle jejich výzkumu zvyšuje kojení inteligenci dítěte.

Samé výhody
Děti, jimž se v útlém věku dostane stravy přímo od matky, mají v průměru o osm bodů vyšší inteligenční kvocient než ty, které byly krmeny nějakou z náhražek.

Dlouhodobé kojení tak prakticky nevyvratitelně přispívá k vyšší inteligenci, což je další výhoda, která se řadí po bok již dokázaným jako například odolnost vůči infekcím, alergiím či astmatu.

Vědci zkoumali na čtrnáct tisíc dětí po celých šest let a u těch opravdu odkojených zaznamenali o poznání lepší výsledky v IQ testech.

Dalekosáhlé důsledky
V šesti a půl letech dokázaly přírodně živené děti dosáhnout v průměru o 5,9 bodů lepších výsledků. V testech verbální komunikace byly lepší o 7,5 bodů, v neverbální potom o 2,9 bodu. Rozdíly se v pozdějším věku ještě prohloubí.

Nejde přitom o tak velké překvapení, jak by se mohlo zdát. Výzkum totiž vznikal už na základě hypotézy, že mateřské mléko obsahuje ingredience podporující mozkové aktivity a myšlení.

Vliv na inteligenci je tedy nezpochybnitelný a podle výsledků také značný. Ovšem vědci upozorňují, že zatím neproběhl výzkum – zejména proto, že by byl velmi složitý –, který by zahrnul budování intimního vztahu mezi dítětem a matkou během kojení. Řada odborníků se domnívá, že i v tomto ohledu má kojení velké důsledky.

Pokud chcete pro své děti to nejlepší, víte už přinejmenším, čím začít.


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117