Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Anne Heche / foto: AnneHeche.com

Celebrity, které přiznaly barvu v sexu

Už nějaký ten pátek je nejen mezi celebritami populární prožít si románek, případně postačí i malý úlet, s osobou stejného pohlaví a když je ještě veřejně známou, o to lépe.

Taková zpráva rychle obletí bulvární tisk a postará se o dalších "pár minut slávy" obou zúčastněných. Dřív takové mediální tahy rozhodně nebyly časté, přesto se i tehdy našlo pár odvážných, kteří se přiznali nejen k bisexualitě, ale i homosexuální orientaci.

 
Odskok do minulosti

Z minulosti zmíníme jen pár jmen, budeme se věnovat spíš současnosti. Ale za připomenutí rozhodně stojí například vojevůdce Alexandr Veliký nebo malíř a sochař Michelangelo, dále umělci a spisovatelé: Oscar Wilde, Edward Albee, Jean Cocteau...

 

Paul Verlain kupříkladu tvořil pár s Arturem Rimbaudem. Také bohémští představitelé americké "beat generation" William Burroughs se svým partnerem Allenem Ginsbergem byli více než pouzí přátelé. K Trumanu Capotovi zase vzplál láskou francouzský herec Jean Marais.

 

Nejznámějším homosexuálem všech dob je nejspíš zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury, který zemřel na následky onemocnění AIDS. Také herec Marlon Brando byl gay.

 

Známé ženy nezůstávají pozadu, básnířka Sapfó se uchýlila na ostrov Lesbos, tanečnice a umělkyně Josephine Baker nebo zpěvačka Janis Joplin údajně také dávaly přednost dámskému klínu. Zajímavou dvojici tvořily herečky Marlene Dietrich s Gretou Garbo, které pojilo lesbické přátelství.

 
A dneska?

Známé osobnosti současnosti své menšinové sexuální zaměření (homosexualitu nebo přinejmenším bisexualitu) už téměř netají, z mužů se k němu hlásí:

 
  • Boy George - zpěvák 80. let, většina lidí si ho pamatuje kvůli jeho výrazně zženštilé image
  • Pedro Almodovar - španělský scénárista a režisér filmů jako Špatná výchova, Mluv s ní, Vše o mé matce nebo Volver
  • Will Young - zpěvák, vítěz britského Pop Idolu z roku 2002
  • Rupert Everett - britský herec (Svatba mého nejlepšího přítele, Nebezpečné známosti, Zamilovaný Shakespeare)
  • Elton John - zpěvák a skladatel, který prodal přes 300 milionů desek po celém světě
  • Billie Joe Armstrong - frontman rockové kapely Green Day
  • Michael Stipe - zpěvák skupiny R.E.M.
 

Nikoho jistě nepřekvapí, že světoví módní návrháři těch nejzvučnějších jmen dávají obvykle také přednost mužům. Patří mezi ně třeba Jean Paul Gaultier, Christian Dior, Yves Saint-Laurent, Marc Jacobs, John Galliano, Domenico Dolce a Stefano Gabbana, Tom Ford, Thierry Mugler a samozřejmě módní ikona Gianni Versace, který byl roku 1997 zastřelen před svým domem v Miami.

 
A co ženy

Ženy, které přiznávají svou odlišnou orientaci (častěji však bisexualitu), např.:

 
  • Portia de Rossi - americká herečka (Vřískot 2, seriál Ally McBeal...)
  • Ellen DeGeneres - americká herečka, partnerka Portie de Rossi a moderátorka vlastní úspěšné talk-show
  • Björk - islandská zpěvačka, skladatelka a herečka
  • Anne Heche - americká herečka (Šest dní a sedm nocí, seriál Muži na stromech...), expartnerka Ellen DeGeneres
  • Amélie Mauresmo - francouzská tenistka
  • Sinéad O\'Connor - irská zpěvačka
  • Cynthia Nixon - americká herečka, představitelka Mirandy v kultovním seriálu Sex ve městě
  • Linda Perry - zpěvačka a hudební producentka
 

Svět módy je celkově velmi benevolentní, co se vztahů kohokoliv s kýmkoliv týče, krásným ženám otevírají svou náruč i modelky Adrianne Curry (vítězka první řady pořadu Amerika hledá topmodelku), Janice Dickinson (známá modelka a porotkyně v tomtéž pořadu), Ami Cusack (modelka a soutěžící v pořadu Survivor) či Tila Tequila (zpěvačka, herečka, modelka).

 
České celebrity

Z českých osobností, které neskrývají náklonnost ke stejnému pohlaví, se asi většině lidí nejdřív vybaví dlouholetí partneři Pavel Vítek a Janis Sidovský, dále herec Lumír Olšovský, exmoderátor Honza Musil, choreograf, tanečník a mim parodující nejčastěji slepici - Jaroslav Čejka, režisér Zdeněk Troška či ředitel Febio Festu Fero Fenič a nejspíš i tanečník a občasný moderátor MTV Yemi A.D.

 

Před několika lety šokovala českou veřejnost zpěvačka Bára Basiková, která nafotila eroticky laděné snímky s herečkou Helenou Dytrtovou, nějakými románky se ženami si také prošla. K českým lesbicky založeným známým ženám patří tenistky Martina Navrátilová a Helena Suková se svou životní partnerkou a trenérkou Hanou Mandlíkovou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 136