Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak často myslíme na sex? A další mýty

Co je pravdy na tom, že muži myslí každý 7 minut na sex? Jak je to ve skutečnosti?

Každý z nás již někdy slyšel zaručené historky a fakta, které jsou stoprocentně pravdivé, i přesto, že jsou jen těžko uvěřitelné. Říká se jim urban legend.

Zde je pět nejčastějších moderních mýtů, které sesbíral server Cracked.com a pravda o nich.

1. Během spánku každý rok nechtěně spolknete devět pavouků

Proč je to nesmysl?
Pavouk, jako každé živé stvoření, má silný pud sebezáchovy. Takže lézt někam, kde je vlhko a horko, se tomuto instinktu vzpírá.

Jak to začalo:
V roce 1993 se redaktorka magazínu PC Professional Lisa Holst rozhodla vyzkoušet, čemu všemu jsou lidé na internetu ochotní uvěřit. Vymyslela si zprávu sestávající z nesmyslů, ale pracovala při tom se známým strachem lidí z pavouků. Inspirovala se sbírkou hmyzího folklóru, někdy z padesátých let.

2. Člověk využívá jen 10 % kapacity svého mozku.

Proč je to nesmysl?
Každá část mozku se specializuje na něco jiného, takže když se budete snažit používat víc částí najednou, neudělá to z vás chytřejšího člověka. Stejně jako se nestanete lepším spisovatelem, když se v každé větě budete snažit použít všechna písmena, která máte na klávesnici.

Jak to začalo:
Skupina lékařů před několika málo sty lety zjistila, že člověk může přežít, i když se mu odstraní část mozku. Časem to bylo mylně interpretováno jako důkaz, že člověk využívá jen část potenciálu svého mozku a 10% statistika byla na světě.

3. Muži myslí na sex každých sedm vteřin

Proč je to nesmysl?
Kdyby muži mysleli tak často na sex, nedělali by nic jiného. Experti odhadují, že 30 % mužů si na sex nevzpomene celý den.

Jak to začalo?
Přesný vznik tohoto mýtu není znám, existuje mnoho variant, ale ani jedna není založena na skutečné vědecké rešerši.

Jak by to asi bylo možné zjistit? Že by připevnili nějakému dobrovolníkovi na hlavu elektrody, celý týden ho s tím nechali běhat a pokaždé, když by si vzpomněl na sex, by se mu na hlavě rozsvítilo červené světlo?

Kdo to začal, to nikdo neví.

4. Nesmíte jíst třicet minut před plaváním

Proč je to nesmysl?
Protože nejsme Gremlini. Jak jste asi uhádli, voda v žádném případě nemá smrtelný vliv na jídlo ve vašem žaludku. To byste jinak nemohli během jídla pít. Jít si po jídle zaplavat má na tělo asi stejný vliv, jako jít se projít.

Jak to začalo?
Tahle pověra zcela určitě vychází z babských povídaček, které se postupně rozšířily a zapsaly se do podvědomí. Vychází patrně z toho, že po jídle využívá žaludek kyslík, který současně potřebují i svaly k plavání.

5. Počet sebevražd stoupá o Vánocích

Proč je to nesmysl?
Ve skutečnosti počet sebevražd významně  klesá. Proč? Je sice pravda, že být o Vánocích sám je samo o sobě dost depresivní, ale na druhou stranu někdy i žádoucí. A navíc, je těžké páchat sebevraždu, když se vás vaše okolí snaží narvat do příšerných svetrů od babiček.

Jak to začalo?
Tomuto případu se říká potvrzený předpoklad: Rozhodneme se, že lidé nejvíce trpí depresemi  o svátcích, takže když pak slyšíme, že se někdo zabil, bereme to jako  potvrzení, že to bylo kvůli období.

Na které legendy jste v životě skočili vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 286