Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Poslouchal MP3. Spadl na něj vrtulník!

Kanaďan neslyšel padající vrtulník. Ten ho zabil.

Kuriózní tragédie se minulý týden stala v městečku Cranbrook v kanadské Britské Kolumbii. Jeden z místních měl v uších sluchátka a hudbu puštěnou tak hlasitě, že neslyšel rachotící a padající vrtulník přímo nad sebou. Pokud by ho slyšel, mohl se mu vyhnout. Takhle přišel o život.

Nevěděl, co se děje
Třiadvacetiletý student Isaiah Otieone vyšel ze svého domu směrem k poštovní schránce, když na něj spadla helikoptéra.

Očití svědci tvrdí, že mladík absolutně nevěděl o tom, že mu hrozí nějaké nebezpečí, a přestože ostatní vrtulník slyšeli a viděli i z větší dálky, on jediný se mu nedokázal včas vyhnout.

Isaiahovi přátelé potom shodně tvrdili, že prakticky neustále chodil se sluchátky v uších a kapucí přehozenou přes hlavu.

Tato tragédie v Kanadě rozproudila nové kolo debat o nebezpečnosti poslechu hudby pomocí všelijakých MP3 přehrávačů, jež se s boomem iPhonů neuvěřitelně rozšířily.

Minulý rok se řešilo několik obvyklejších případů, kdy byl člověk se sluchátky v uších sražen autem při přecházení silnice. Jeden z kanadských senátorů tehdy dokonce navrhl zákaz nošení sluchátek na podobně nebezpečných místech.

Hlasitější než vrtulník
Návrh byl zamítnut, ale dost možná se něco podobného začne projednávat po tomto nešťastném případu.

Ale odborníci varují před unáhlenými rozhodnutími. Například Lorianne Jenstad z katedry audiologie na místní univerzitě tvrdí, že zatím nejsou k dispozici žádná data, která by odhalila podíl sluchátek a poslechu hudby na nehodách.

„V našich testech jsme došli k tomu, že hudbu je možné pouštět na obrovské škále hlasitostí. Může to být jen mírný podkres, nebo naopak řev, který přehluší naprosto cokoliv.“

Většina lidí prý poslouchá hudbu v hlasitosti kolem 60 decibelů. Letadla létající nad našimi hlavami vydávají zvuky mezi 120 a 130 decibely. Pokud by si někdo pouštěl hudbu tak hlasitě, že by překryla i tryskové motory či rotor vrtulníku, bylo by mu to nejspíše velmi nepříjemné a zadělával by si na rychlou poruchu sluchu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 276