Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sprinter bez nohou na olympiádu?!

Nemá nohy, přesto se možná utká s nejlepšími sprintery na olympijských hrách v Pekingu. Příběh jednadvacetiletého beznohého sprintera Oscara Pistoriuse doslova bere dech.

Oscar přišel o obě nohy, když ještě neměl ani rok. O to úžasnější jsou jeho výkony na atletické dráze. Osobní maximum na čtyřstovku má 46,56, ke kvalifikaci do Pekingu potřebuje čas 45,55. Plánuje proto tvrdě trénovat, aby ve zbývajícím čase svůj osobák vylepšil. Nyní totiž dostal ke své snaze probít se na olympiádu zelenou.

 

Od ledna o tuhle šanci bojoval. Atletická IAAF mu původně start zamítla, protézy na obou nohách považovali atletičtí papaláši za nefér výhodu. Na sklonku minulého týdne však sportovní arbitráž usoudila, že jeho start není žádný problém. „Může startovat,“ rozhodla.

 

Zapíše se to do historie

Jednadvacetiletý Jihoafričan je z rozhodnutí arbitráže, která na sklonku minulého měsíce při posuzování jeho startu vyslechla řadu vědců, nadšen. „Nemyslím si, že mé pocity může dostatečně vyjádřit věta, že jsem skutečně šťastný. Jsem v extázi. Je to vítězství pro celý sport, tenhle den se zapíše do historie,“ řekl Pistorius na tiskové konferenci.

 

„Mám příležitost bojovat o svůj olympijský sen. A jestli se to nepovede teď, tak možná za další čtyři roky už uspěji. Teď vyjde pravda najevo,“ těší se na měření sil se zdravými atlety. To už ostatně párkrát zkusil a loni na římském Golden Gala si získal srdce tamních atletických fanoušků.

magazin.cz

 

Jeho hlavním cílem je čtyřstovka, ale čas na splnění limitů se rychle krátí. Hry se konají v srpnu, kvalifikační termín je konec července. „Moc jsem toho nestihl a času už je málo,“ je beznohý sprinter ve svém očekávání realistický. „Promeškal jsem prakticky celou jihoafrickou sezónu, bude velmi obtížné se kvalifikovat,“ doplňuje.

 

I kdyby se mu to nepodařilo, možná se v Pekingu přece jen objeví. Jihoafrická štafeta na 4x400 metrů zvažuje, že jej zařadí do týmu. To zní velmi dobře, že by se na sportovní kolbiště vracelo džentlmenství?

 

Zlato a bronz na paralympiádě

Proč vlastně nezávodí Pistorius mezi hendikepovanými na paralympiádě? I to už tenhle sympatický Jihoafričan zkusil. Před čtyřmi lety vybojoval v Aténách zlato na dvoustovce a bronz na nejkratší sprinterské trati 100 metrů. Pak chtěl poměřit síly se zdravými, ale místo šance přišel zákaz.

 

Pistorius používá protézy z karbonových vláken Cheetah Flex-Foot ve tvaru písmene J. Podle lednové studie německé sportovní univerzity mu to dává třicetiprocentní výhodu před zdravými běžci. Podle téže studie spotřebuje při běhu o 25 procent méně energie. Právě o tuto studii se opřela atletická IAAF a starty mezi zdravými mu zakázala.

 

Podle nové studie, s níž přišel profesor prestižního MIT Hugh M. Herr, je ale všechno jinak. Hi-tech protéza nedává Oscarovi žádnou výhodu, jeho souboj se zdravými atlety je naprosto férový, zněl verdikt profesora a jeho týmu.

 

Arbitráž posuzovala obě studie, vyslechla i samotného atleta a otevřela mu cestu na olympiádu. „Důkazy předložené experty obou stran nás nepřesvědčily o tom, že protézy užívané sportovcem mu zajišťují jakoukoliv výhodu,“ stojí v prohlášení arbitrů.

 

IAAF na to zareagovala vstřícně: „Akceptujeme rozhodnutí arbitráže, Oscar je vítán kdekoliv, kde se toto léto rozhodne závodit.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 220