Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jak bydlí největší pracháči planety

Sledování žebříčků nejbohatších lidí je oblíbenou kratochvílí. Člověk ty šťastlivce obdivuje, představuje si, jaké by to bylo mít tolik peněz, možná jim i trochu závidí.

Jenže co se pod těmi dolarovými miliardami skrývá, co si za ně boháči mohou koupit? První pochopitelně přichází na řadu bydlení. Doma strávíte spoustu času, tak proč neinvestovat do honosného sídla, že?

Warren Buffett

magazin.cz
Dnes již legendární investor je kromě svých geniálních akvizic, které ho vynesly až na post nejbohatšího muže dneška, znám také svou skromností. Donedávna prý jezdil v oprýskaném buicku a dodnes bydlí v lehce nadprůměrném americkém domě se šedou, nevýraznou štukaturou. Tenhle barák koupil už v roce 1958, a to za 31500 dolarů. Dnes by to bylo za babku, ale tehdy byl dolar mnohem silnější měnou. Jediným výstřelkem, které si Buffett dopřál, je pěkné hřiště, na němž se sedmasedmdesátiletý investor udržuje v kondici. Loni se pokoušel do nijak zvlášť zabezpečeného objektu vloupat lupič s falešnou pistolí, byl však zadržen ochrankou.

Bill Gates

magazin.cz
Symbol bohatství Bill Gates si nechal vystavět honosné sídlo na břehu Washingtonského jezera poblíž města Seattle, kam dlouhou dobu dojížděl do centrály Microsoftu. Již z pěkné soukromé pláže je možné se nechat vyvést výtahem dovnitř domu, kde čeká velké množství pokojů, konferenční sál, prostorná jídelna s kuchyní a kuchaři. Nechybí ani velký bazén s podvodním audiosystémem. Pokud na vás Bill Gates působí jako skromný chlapík od vedle, vzpomeňte si, že bydlí lépe než většina smrtelníků.

Larry Ellison

magazin.cz
Opravdovým požitkářem, který si na dobrém bydlení skutečně zakládá, je šéf IT společnosti Oracle Larry Ellison. V minulosti koupil řadu nemovitostí v Malibu, jež by dohromady daly menší usedlost. Nakonec se ale usadil ve velkolepě navržené vile, jejíž pozemek má třiadvacet akrů a jež je vybudována podle japonského stylu architektury ze 16. století. Podle střídmých odhadů ho tahle legrace přišla na sto miliónů dolarů, tedy půldruhé miliardy korun.

George Lucas

magazin.cz
Velmi vkusný dům patří režisérovi Star Wars a producentovi mnoha úspěšných snímků Georgi Lucasovi. Nejde však jen o vlastní bydlení, v útrobách prostorného sídla má Lucas vlastní zvukařské studio, požární stanici i místo pro postprodukční úpravy svých filmů. Na nejposvátnějším místě pak opěvovaný filmař střeží nejrůznější hollywoodské artefakty, jako je například Svatý grál z Indiana Jonese. Kolem najdete bohaté háje olivovníků, včelařské úly a dlouhorohý dobytek.

Oprah Winfrey

magazin.cz
U nás nepříliš známá, v Americe však veleoblíbená moderátorka vydělala na svých pořadech jmění, a tak není divu, že si dopřála krásný dům, respektive palác v gregoriánském stylu. Sama ho nazývá „Promised Land“, tedy zemí zaslíbenou. Padesátimiliónový dům (v dolarech samozřejmě) obklopují nádherné a prostorné zahrady, malá i větší jezírka, sem tam je možné zahlédnout nějakou tu zvířenu – zkrátka idylka. Z důvodu obrovské popularity moderátorky se na pozemku pohybují též desítky bodyguardů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 319