Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Největší sérioví vrazi

Za sériového vraha je považován člověk, který záměrně zabije tři nebo více lidí ve třech nebo více oddělených případech. Mezi jednotlivými událostmi mohou být mezery o délce několika hodin, ale třeba i let.

Justice České republiky momentálně řeší případ sériového vraha Petra Zelenky, který heparinovými injekcemi usmrtil přinejmenším sedm lidí. Prý tím chtěl otestovat práci doktorů. Ovšem svět zná ještě otřesnější případy, kdy jediný člověk způsobil smrt stovkám nevinných lidí. Kdo jsou ti nechvalně proslulí?

Dr. Harold Shipman

magazin.cz
Když začala britská policie v roce 1998 rozplétat případ tohoto na první pohled důvěryhodného lékařského praktika, tajil se jim dech. Něčemu takovému nebylo jednoduché uvěřit.

Tehdy byl podezřelý z usmrcení několika svých, zejména starších pacientů. Jenže počty neustále narůstaly a odhaduje se, že zabitých mohlo být až tři stovky. Shipmanovi bylo ale prokázáno jen 215 vražd.

Lékař svým pacientům a budoucím obětem podával smrtící dávku diamorfinu. U soudu se hájil tím, že nemohl sledovat utrpení těchto lidí. Byl odsouzen na doživotí a v roce 2004 spáchal ve vězení sebevraždu.

Čachtická paní

magazin.cz
Alžběta Báthoryová žila na území dnešního Slovenska v letech 1560 až 1614 a za tuto dobu podle nejrůznějších svědků stihla zabít na šest set mladých žen a dívek. Prokázáno však bylo jen osmdesát případů, za něž byla šlechtična následně odsouzena.

V Guinessově knize rekordů je uvedena jako největší vražedkyně všech dob. Její konání inspirovalo legendu o koupelích v krvi mladých panen, jež jí měly zajistit věčné mládí.

Gilles de Rais

magazin.cz
Žil v době statečné Johanky z Arku, do historie se ale tento francouzský šlechtic a udatný voják zapsal jiným způsobem. Mučil, znásilnil a následně zavraždil až dvě stovky malých dětí, především pak chlapců.

Pod pohrůžkou mučení se k těmto svým činům přiznal a stal se tak prvním veřejně lynčovaným homosexuálem a pedofilem, jehož vášeň došla až do stavu bestiality. V roce 1440 byl pověšen.

Luis Garavito

magazin.cz
Případ tohoto vraha otřásl koncem devadesátých let minulého století celou Kolumbií. V roce 1999 se přiznal ke znásilnění a zabití 140 chlapců, ovšem policie se domnívá, že ve skutečností bylo obětí více jak dvojnásobek.

Zaměřoval se především na pouliční, chudé či pastevecké děti. Místními médii byl prohlášen za nejhoršího vraha všech dob, což je vzhledem k věku obětí a jejich možnému počtu docela klidně možné.

Této lidské zrůdě ale zcela nepochopitelně nahrává kolumbijský trestní systém. Maximální sazbou za vraždy je totiž třicet let. A za to, že se Garavito přiznal a spolupracoval, mu byl trest snížen na 22 let, přičemž po polovině může být za dobré chování propuštěn. To zarazilo i místní úřady, kteří se chystají využít právnickou kličku a přišít sériovému vrahovi také oběti, které dosud nepřiznal.

Alexander Pichushkin

magazin.cz
Zcela klasický sériový vrah, který vraždil z nepříliš jasných pohnutek, ale činil tak opravdu postaru. Vybíral si zejména postarší muže, se kterými nejprve pil vodku, a když byli dostatečně opojeni, vzal je kladivem přes hlavu.

Své tažení započal již v roce 1992 a pokračoval až do zatčení v roce 2006. Za tu dobu stihl zabít přinejmenším 48 obětí, k nimž se přiznal. Policie však vyšetřuje dalších 15 podobných případů, které sedí na Pichushkinův rukopis. Podle své první výpovědi chtěl zlikvidovat 64 lidí podle počtu políček na šachovnici.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 406