Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Mrtvola se probrala, když jí brali orgány

Francouz vstal z mrtvých, když mu začali odebírat tělesné orgány.

Neuvěřitelným případem v těchto dnech žije celá Francie. Takový by snad nevymyslel ani velkou fantazií oplývající autor hororových povídek.

Už byl pod kudlou
V hlavní roli vystupuje pětačtyřicetiletý muž, který se probudil tak akorát včas. Jenže ne jen tak z ledajakého spánku. Předtím byl prohlášen za mrtvého a lékaři si již brousili nástroje, aby mu odebrali orgány potřebné pro transplantaci nemocným.

Zpočátku přitom nic nenasvědčovalo tomu, že právě tento případ by se měl vymykat lidskému chápání. Srdeční infarkt je dnes naprosto běžná věc, a tak nikoho nepřekvapilo, že se muž s dosud utajenou identitou skácel na pařížské ulici právě z tohoto důvodu.

Záchranáři na místě provedli několik pokusů o resuscitaci a po převezení do nemocnice se v nich dále pokračovalo. Ale ani po hodině a půl srdce muže nezačalo bít. Byl prohlášen za mrtvého.

Ve Francii přitom platí zákon, že každý zemřelý je automaticky brán jako dárce orgánů, pokud ještě za svého života nevysloví opačné přání. To Francouz neučinil, takže byl převezen na operační sál, kde se lékaři chystali vyjmout jeho zdravé orgány pro transplantaci.

Sám od sebe vstal z mrtvých
Jaké bylo jejich překvapení, když muž znenadání začal dýchat, pohybovat zorničkami a projevovat další známky života, včetně bití srdce.

Případ se odehrál v únoru. Do médií se ale dostává teprve nyní, když už je dotyčný údajně zcela zdráv a bez jakéhokoliv hendikepu pokračuje ve svém životě.

Není divu, že tento případ rozpoutal horlivou debatu o tom, kdy je člověk vlastně skutečně mrtvý. A zda za projev smrti lze považovat nefungující srdce.

Objevila se také otázka, jak dlouho by mělo trvat oživování, a zda by delší snahou nebylo možné zachránit ještě více životů.

Na druhé straně stojí příjemci orgánů, kteří je potřebují co možná nejčerstvější, což tlačí doktory k rychlému jednání a vyjmutí potřebných částí těla.

V blízké budoucnosti se tak dost možná dočkáme menší revoluce ve zdravotnictví.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 513