Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Holky, kluci? Školní WC pro transvestity

V českých luzích, hájích a městech na houfy transvestitů jen tak nenarazíte, ale v Thajsku jsou jich mraky. Dokonce tolik, že tamní školy zavádějí pro transvestity vlastní záchody. Snaží se tak vyřešit tento ožehavý problém.

První školní záchody pro transvestity vznikly ve městě Si Sa Ket, zhruba 600 kilometrů severozápadně od hlavního města Bangkoku. Z 2500 studentů místní školy Kampheang je transvestitů přes dvě stovky.

 

„Když měli jít na mužské toalety, byli nervózní. Proto tam někteří ani nešli, nechtěli. Místo toho šli s kamarádkami na dívčí toalety,“ popsal ředitel školy Sittisak Sumonta. „Když jsem to viděl, uvažoval jsem, jestli to nepřipadá nějak nevhodné dívkám.“

 

Tři kabinky, obě ikonky

A tak to ředitel začal řešit. Nechal postavit toalety určené speciálně jen pro transvestity. Jde o tři kabinky, které byly otevřeny minulý měsíc. Na dveřích záchodu jsou obě známé ikonky, postavičky dámy i pána, doplněné o thajské slůvko „bandoh“, což v překladu znamená transvestita.

 

„Ano, bylo to celkem nepříjemné, že jsme neměli vlastní toalety. Tak jsme užívali obojí, dívčí i chlapecké, když tam nikdo nebyl. Pochopitelně, že to nebylo příliš pohodlné,“ radoval se z thajského pokroku 17letý student Tanisorn Khantivong.

 

Ředitel školy zároveň studentům-transvestitům vzkázal, že už nemohou užívat dívčí toalety, zato si občas mohou odskočit na ty chlapecké. Pokud tedy chtějí.

 
Tolerance i přísnost

Ze zmíněného příběhu je patrné, že převážně buddhistické Thajsko je relativně tolerantní k homosexualitě a dalším formám sexuálního cítění.

 

Ostatně Bangkok je světovým centrem těch, kteří si chtějí chirurgicky změnit pohlaví. V thajských školách, kancelářích i na televizních obrazovkách najdete mnoho transvestitů, transsexuálů pod.

 

Přesto je země také v řadě ohledů konzervativní a stále tam platí spousta zákonných norem, které jsou vůči ne-heterosexuálům poměrně diskriminační.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 130