Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Temné záhady 20. století

Nejrůznější záhady podporují fantazii, vedou ke spekulacím a obvykle končí u bláznivých konspiračních teorií, na kterých ale přeci jen může být něco pravdy.

Od lidského zrození stále znovu a znovu vznikají stovky záhad. Nemusíme jít nikterak hluboko do minulosti, existuje dostatek mystérií, jež se přihodila relativně nedávno a jsou stejně, ne-li více zajímavá. Která to jsou? Podobným příběhům se budeme později věnovat důkladněji v jednotlivých článcích.

Co se stalo Caroll A. Deering?
Jedenatřicátého ledna 1921 byl na břehu Severní Karoliny spatřen ujíždějící škuner jménem Caroll A. Deering. Jeho pohyb byl podivný, takže se za ním vypravily záchranné čluny. Když ho konečně dostihly, posádka jako by se vypařila.

Škuner byl doslova lodí duchů, ne nepodobnou Mary Celeste, lodi, jíž potkal obdobný osud padesát let předtím. Na palubě bylo přitom jídlo na několik dní dopředu. Teorie se ustálily někde na pomezí obligátního Bermudského trojúhelníku a snahy bolševického Ruska získat americké lodě.

Kdo byl D.B. Cooper?
Tenhle frajer to dotáhl až do silného odkazu v řadě filmů a seriálů, naposledy například v Útěku z vězení. Ač zloduch, je to vlastně docela sympaťák. Dokázal unést Boeing 727 dost šarmantním způsobem, když letušce ukázal tikající bombu, aniž by si toho kdo jiný všiml. Po přistání nechal vystoupit všechny cestující, kteří vůbec netušili, že jejich životy visely na vlásku.

Za toto gesto pochopitelně dostal slíbených 200 tisíc dolarů a padák. Poté, co se letadlo vzneslo opět do vzduchu, neohroženě vyskočil, otevřel si padák a od té chvíle se po něm slehla zem. FBI uvažovala, že pád nepřežil, ovšem nikdy nebyly nalezeny jeho ostatky. Čas od času se objevilo nějaké to udání či přiznání, zločin ale nebyl nikdy nikomu dokázán.

Zabiják Zodiac
Sériové vraždy sice nevymysleli v Americe, rozhodně je ale právě tady dotáhli k dokonalosti. Skvěle to dokazuje perfekcionistický zabiják, který se nechával říkat Zodiac a který se stal postrachem policistů a detektivů od konce šedesátých let.

Vraždil přitom jen v desetiměsíčním úseku. Svou první oběť o život připravil v prosinci 1968 a dílo dokonal v říjnu 1969. Přitom však čile komunikoval s novináři a ke svým "dílům" se hrdě hlásil. Ani tak k němu kriminalisté nenašli žádnou stezku a marně hledali vzorec pro jeho počínání.

Jeho vraždy inspirovaly filmy, knihy i hudbu. Stal se zkrátka podobným americkým symbolem sériové vraždy jako Jack Rozparovač v Anglii. S policií si hrál podobnýmzpůsobem, ale nakonec k jeho dopadení, respektive odhalení, kdo to vlastně byl, nepomohla ani zkoumání DNA. To naopak zbavilo podezření nejpravděpodobnějšího pachatele.

Konspirace ve vraždě JFK
Vražda amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho byla jednou z nejvýznamnějších vražd dvacátého století a zřejmě i všech dob. Kennedy byl symbolem USA a milovali ho nejen Američané, ale prakticky celý svět. Mnoho lidí si proto nedokázalo připustit, že by tahle živoucí legenda mohla padnout rukou atentátníka. Proto začali vymýšlet konspirační teorie vedoucí až kdovíkam.

Ostatně spis v archivu FBI má zhruba tři tisíce stránek a něco se na nich psát musí, že? Nejčastější teorie směřují k Fidelu Castrovi na Kubě, který se potřeboval zbavit svého amerického odpůrce. Pomoci mu v tom měla prý americká mafie, které Kennedy také přišlápnul několik kuřích ok. A ani mezi armádními jestřáby, schopnými atentát naplánovat i provést, nebyl zastřelený prezident nijak zvlášť populární.

Ať už to bylo jakkoliv, jisté je, že řada podivností se k případu váže. Tak třeba, podle amatérských záběrů jednoho ze svědků tragédie šly výstřely minimálně ze dvou různých míst. Střelec tudíž jen těžko mohl být osamocený. Proč, když byl případ tak jasný a jeho pachatel taktéž, byl léta celý spis okolo atentátu tajen?

Vražda JFK jen tak otazníky vyvolávat nepřestane...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175