Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: The Sun

Rekord! 70letá matka porodila dvojčata

Sedmdesátiletá Omkari Panwar z Indie, manželka zemědělce na penzi, porodila v pátek císařským řezem dvojčata – chlapce a dívku.

Křehká důchodkyně, která již má dvě dospělé dcery a pět vnoučat, se rozhodla podstoupit umělé oplodnění, protože toužila dát manželovi mužského dědice jejich malého hospodářství.

Aby získal dostatečnou hotovost na zákrok, zastavil její 77letý manžel všechnu jejich půdu, prodal buvoly a když ani to nestačilo, vybral i všechny celoživotní úspory, uvedl britský deník The Sun.

magazin.cz

„Nakonec jsme získali, po čem jsme nejvíc toužili, máme syna a dědice,“ říká nyní šťastný otec Charan Singh Panwar.

„Modlili jsme se k bohu, navštěvovali svatá místa, kde jsme prosili za dědice. Vynaložili jsme to největší úsilí, jakého jsme byli schopni a Bůh nás vyslyšel. Lékařská péče nás sice stála celé jmění, ale to, že se nám narodil syn, vše vynahradilo. Nyní mohu umřít jako šťastný muž a hrdý otec.“

Dvojčata se narodila o měsíc dříve a váží pouze jeden kilogram, ale jsou zdravá. Ošetřující lékaři nevidí jediný důvod, proč by z nich neměly vyrůst zdravé děti.

Rekordmanka? Je mi to jedno

magazin.cz
Až do pátku byla nejstarší známou matkou na světě šestašedesátiletá Rumunka Adriana Iliescu, která v roce 2005 porodila holčičku. Její příběh si můžete přečíst zde.

Omkari, která nemá žádný rodný list a ani neví, kdy se skutečně narodila, užívá jako své datum narození den vyhlášení nezávislosti Indie v roce 1947. Vzpomíná, že jí bylo devět let, když Britové definitivně opustili Indii, z toho vyplývá, že je jí nyní 70 let.

"To, že jsem nejstarší matkou na světě pro mne nic neznamená. Chci jen vidět své děti a starat se o ně, dokud budu moci,“ uvádí Indka.

Šokovaná gynekoložka Nisha Malik, která provedla urgentní císařský řez, po zákroku konstatovala: „Byla jsem v šoku, když mi tahle stará dáma oznámila, že je v jiném stavu. Dělám medicínu již dvacet let, takže jsem toho zažila poměrně dost, ale o podobném případu jsem nikdy ani neslyšela. Natož abych u něj asistovala.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 423