Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jak se vyfotit, aby to stálo za to

Co si budeme namlouvat, focení je často strastiplná záležitost. Jak to udělat, abyste na fotce vypadali dobře.

Určitě ve svém okolí také máte lidi, kteří se při každém vytažení fotoaparátu běží schovat z dosahu jeho čočky, to vše při vědomí, že na fotce pokaždé vypadají příšerně. Možná do tohoto klubu sami patříte. Ne snad proto, že byste na fotce skutečně vypadali špatně, ale jen proto, že si to myslíte.

Je ale pravdou, že ne vždy se fotka povede a jeden se pak sám sebe může ptát, zda působí takhle podivně i v reálu. Ono ne nadarmo se dělí fotografové na profesionální a amatérské. Přestože to působí jednoduše, není vždycky jednoduché udělat povedou fotku.

Přitom bez pěkné fotografie se dnes těžko obejdete. Chcete se snad sami na sebe pár let šklebit z občanky? A co teprve tady na Libimseti. Fotka je to první, na co ostatní koukají a teprve poté posuzují zbytek. Je tak dost zásadní udělat dobrý, pokud možno skvělý dojem.

Jenže: můžete vypadat sebekrásněji, ale nepovedenou fotkou své přednosti stejně nepředvedete. Proto vám nabízíme něco tipů a triků, jak se pěkně vyfotit a nezbláznit se při tom.

Buďte rozumní
Zejména pro duševní stránku je hodně důležité, abyste si nastavili rozumné cíle. Fotkou sice můžete leccos upozadit a s trochou zkušenosti vypadat lépe než ve skutečnosti. Pokud si ale myslíte, že s foťákem zakouzlíte tak, abyste na snímku vypadali podobně jako David Beckham nebo Angelina Jolie, možná byste se měli zamyslet nad tím, kde asi tak leží hranice možného (čest výjimkám).

Zvolte nejlepší úsměv
Samozřejmě se nemusíte smát na celé kolo, ale příjemný, nenucený úsměv je pro úspěch fotky docela zásadní. Není to vůbec nic jednoduchého, jelikož někdo se na povel zkrátka usmát neumí, respektive vypadá přitom dost zkameněle.

Je důležité, aby úsměv korespondoval se stavem celého obličeje. Pokud se smějete upřímně, je to vidět na celé vaší tváři a kolem očí. Jde o harmonii celého obličeje, nikoliv o vynucené, přinejlepším ironicky působící pousmání.

Je dobré podívat se na veškeré vlastní fotografie a kriticky posoudit, na kterých se usmíváte opravdově, kdy vám úsměv dodává šmrnc a naopak se zamyslet nad těmi, kde působíte nepřirozeně. Fotka takovou polohu totiž vždy ještě zdůrazní.

Vyhýbejte se přímému světlu
Každý z nás má nějaké drobnosti, na které není zrovna hrdý. Modelům a modelkám se většinou následně vyretušují, ale obyčejný člověk se musí spokojit se skromným trikem. Ten je jednoduchý: vyplatí se vyhýbat přímému a silnému světlu.

Jednak se na fotce nebudete tolik lesknout, jednak se spíše ztratí různé nesrovnalosti či vrásky v obličeji. Nehledě na to, že ve světle budete nutně šilhat, což nevypadá moc hezky.

Nedívejte se přímo do objektivu
Tady docela záleží na tom, jak jste fotogeničtí a jak přirozeně se před objektiv dokážete postavit. Rozhodně se nevyplatí srazit nohy, ruce nechat poklesnout podél těla a strnule se zahledět do objektivu. Fotka má ráda určitou akci a určitě není od věci se natočit tak, aby to vypadalo, že focení není zrovna primární činnost, která se zrovna odehrává.

Lidé navíc nejsou symetričtí a fotka má tu výhodu, že tu polovinu, na kterou nejsme zase až tak pyšní, dokáže zamaskovat nebo docela skrýt. Stačí se natočit tak, že bude vidět jen část obličeje, druhá může být částečně skryta nebo třeba pohlcena efektním stínem. Vyplatí se ale zjistit, která vaše polovička je ta správná. Proto je lepší se zeptat nezávislého pozorovatele.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 243