Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: SXC.hu

Obezita se dědí po matce!

Ženám, které mají před těhotenstvím i během něj nadváhu, se rodí děti, které dostávají už do vínku vlohy k obezitě.

Nová studie ukazuje, že genetické mechanismy, které kontrolují váhu novorozence, se mohou v případě, kdy je matka obézní, poškodit.

Začarovaný kruh
Změny pak vedou k tomu, že se u dítěte začíná projevovat obezita. Tento mechanismus způsobuje, že každá následující generace je tlustší než ta před ní.

Tyto výsledky byly sice zatím potvrzeny jen u myší, ale vědci jsou přesvědčeni o tom, že tento proces přispívá k „epidemii“ obezity, která se šíří po celém vyspělém světě.

„Ve Spojených státech dosáhla obezita epidemických proporcí a čím dál tím víc jsou zasaženy i další země. Proč lidé čím dál tím víc tloustnou? Jedna z hypotéz je, že obezita matky před a během těhotenství ovlivňuje už u nenarozeného dítěte mechanismy, které budou během života kontrolovat jeho váhu. Obezita matky vede k rozvoji obezity u další generace,“ říká doktor Robert Waterland z Baylor College of Medicine v texaském Houstonu, který studii vedl.

Nedostatek pohybu i genetika
Jak uvádí list Daily Mail, ve Spojených státech v současnosti trpí nadváhou jedna čtvrtina pětiletých dětí a jedna třetina jedenáctiletých dětí. Odborníci povětšinou přisuzují nadváhu nedostatku pohybu a nekvalitnímu jídlu. Nelze však ani vyloučit, že tu hraje roli genetické dědictví po matce.

A příliš dobrá situace není ani v Evropské unii, podle statistik má hned 22 miliónů dětí nadváhu, více než pět miliónů je obézních. Každý rok přitom počet obézních dětí poskočí o 400 tisíc. V České republice tahá nadbytečná kila čtvrtina školáků, mezi šesti až dvanácti lety je obézní desetina dětí.

 

Evropa chce s tímto nepříznivým trendem bojovat zavedením ovoce a zeleniny zdarma do škol. Euroúředníci chtějí na čerstvé ovoce pro děti přispět až dvěma miliardami korun z unijního rozpočtu. Chtějí také, aby školy vařily ve svých jídelnách dětem zdravěji. Ze škol by měly mizet automaty se sladkostmi a nezdravými svačinkami.

 

Vše je ale zatím pouze návrh, členské země se k němu navíc nestavějí příliš vstřícně. 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 126