Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Pití vody může zabíjet

Není to zrovna nejlepší zpráva v době letních veder. Ale i když lékaři zdůrazňují potřebu vyhnout se dehydrataci pitím dostatečného množství tekutin, pití množství nadměrného je možná stejně nebezpečné.

O tom svědčí případ Moiry Jones, která držela detoxikační dietu spojenou s pitím nadměrného množství vody a nyní je postižená tzv. vodní intoxikací.

 

Lidské tělo je sice tvořeno převážně z vody, ale i dobrého může být příliš. V nejvážnějších případech může "vodní intoxikace" i zabíjet, říkají experti. Navíc neexistuje dostatečná evidence toho, že by pití jen trochu většího množství vody, než je běžné, lidské zdraví nějak zlepšovalo.

 

Problémy s detoxikačními dietami
Současná popularita detoxikačních diet, které doporučují pití mnoha litrů vody v jednom dni a pití tekutin, aniž by člověk pociťoval žízeň, může podle odborníků způsobovat velké problémy.


Pití většího množství vody, než je obvyklé, má pozitivní vliv od zlepšování kožního tonu až po "odplavování" toxinů z těla. Nicméně skutečně potřebné množství vody na den se u každého liší a záleží také na mnoha dalších faktorech, jako je klima, cvičení atd., uvádí Britská dietetická asociace.

Dietetička Ursula Arensová říká, že je rozdíl mezi běžnou konzumací jednoho až dvou litrů za den, ale zároveň také kávy, čaje a džusu a konstantní až rituální konzumací vody během celého dne. "Neměli byste masivně pít, když se cítíte dobře a zdravě. A ani když nemáte žízeň," říká Arensová.


Tvrdí, že důkazy podporující celý "hydratační průmysl" jsou špatné. "Pokud jste sportovec, který vydělává 10 tisíc liber za jediný zápas, mohu chápat jeho potřebu zaměřit se na hydrataci organismu. Ale ne tehdy, pokud uděláte maximálně pár temp v bazénu."

I pivo intoxikuje
Jiní odborníci kritizují tzv. "módu obojího" - jak detoxikace, tak i časté upíjení z věčně přítomné láhve minerální vody. Odborník na léčbu nemocí ledvin, profesor Graham MacGregor, říká, že není prokázán účinek ani jednoho.

 

Popsal, jak může příliš mnoho vody "zahltit" přirozené mechanismy pro udržování tělesné homeostázy. "Tělo již má brilantní způsob, jak to dělat, ale pokud množství vody v krvi příliš stoupne, tak se s tím tělo prostě neumí vyrovnat."


Nejde ale jen o pití vody. Lékaři se setkávají i s pacienty, kteří byli diagnostikováni s "intoxikací vodou" poté, co vypili 20 sklenic piva.

"Za normálních okolností by tedy lidé měli pít tehdy, kdy jim to jejich tělo řekne - tedy když dostanou žízeň. Cokoli dalšího je absolutně zbytečné a pouze to povede k tomu, že budete stát ve frontě na toaletu. Proto jsou podle mě v tomto ohledu detoxikační diety naprostým nesmyslem," dodává Graham MacGregor.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 225