Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Svaly bez dřiny? Pilulky místo cvičení

Cvičení a posilování není vůbec nic jednoduchého. Tak proč ho nepřeskočit, nespolykat pár pilulek a těšit se z podobných výsledků?

Tento sen, bláhově sněný milióny gaučových povalečů, se prý nyní o poznání přiblížil. Vědci totiž představili první vzorek "zázračné" pilulky, která podle jejich slov dokáže představit výsledky několikaměsíčního cvičení. A člověk se při tom nemusí ani hnout, říkají.

Tabletka byla již otestována a údajně se vážně děly divy. Po čtyřech týdnech pravidelného užívání měli účastníci výzkumu o čtyřiačtyřicet procent větší výdrž v běhu.

„Tabletka klame svaly, aby věřily, že tělo denně posiluje,“ říká vedoucí výzkumu Ronald Evans. „Je to experiment pro povaleče, který dokazuje, že existuje farmaceutická alternativa k cvičení.“

Ne všichni fandí

Svalová „vylepšení“ prostřednictvím tabletek už jsou samozřejmě řadu let známá. Jmenují se steroidy a udělají z vás svalnatou mašinu, které by záviděl i Arnold Schwarzenegger. Ovšem rozhodně vás nepřipraví na maraton. Nově vynalezené tabletky prý mají mnohem větší pozitivní přínos ke zdraví, na rozdíl od škodlivých steroidů.

Ale ne všichni jsou o schopnostech "zázračné" pilulky pevně přesvědčení. „Fyzická aktivita je pro udržení dobrého zdraví naprosto zásadní prakticky u všech organismů,“ tvrdí profesor Darrell Neufer. „Považuji za bezmála nemožné vytvořit pilulku, která by v sobě nesla přínos opravdového cvičení.“

A podobný pohled má na věc i redakce Magazínu. Jsme přesvědčeni, že fyzická aktivita je přirozenou součástí rozvoje těla a mysli. Nahradit to vše pilulkou, byť by pomohla ve výsledku získat lepší kondici, považujeme za poněkud krátkozraký pohled na celý tento proces.

Doping budoucnosti?
Kritický profesor Neufer se odvolává na skutečnost, že provedený výzkum je plný chemie, která sice tělo všelijak stimuluje, ale dělá to vše úplně jinak než skutečné cvičení. Proto je dlouhodobý přínos značně diskutabilní. A dlouhodobé účinky na tělo, zdá se, zatím ještě nikdo nezkoumal, dodáváme my.

Šéf výzkumu "zázračné" pilulky Ronald Evans již začal spolupracovat s antidopingovými výbory. Také sportovci by si totiž mohli pomáhat a "trénovat", zatímco by se cpali kalorickým jídlem a povalovali se u televize. Šéfové boje proti dopingu tak chtějí podchytit případnou distribuci tablet hned v zárodku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 428