Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Popcorn / foto: shutterstock

Konec popcornu v kinech

Slaný, sladký, obalený v pizza prášku – druhů popcornu je stále více. A lidé si ho kupují. Ani ne tak na doma, jako když se vypraví do kina

Bez obrovského kýble přetékajícího popcornem a litrovou colou to přece není ono.

Konec popcornu?
Jenže tradiční pochoutce konzumované v kinosálech hrozí nebezpečí. Zdá se dokonce, že v některých zemích a v některých globálních multikinech jsou dny popcornu sečteny.

Pražené kukuřici stále více lidí vyčítá, že smrdí, dělá bordel a vydává nepříjemné zvuky v nevhodných momentech filmu. Popravdě, jsou to relevantní výtky.

„Popcorn je svárlivým tématem. Spousta lidí ho naprosto nenávidí a žádalo nás, abychom ho zakázali. A tak jsme to udělali,“ vysvětluje Gabriel Swartland, mluvčí britských kin Picturehouse Cinema.

Zatím jde jen o pokus v některých kinech, ale pokud se osvědčí, rozšíří se toto pravidlo na všech devatenáct multikin, která společnost vlastní.

Averze vůči popcornu
Také menší kina na západě se uchylují k popcornovým zákazům. Vysvětlují to zájmem o přilákání vyšších společenských vrstev, které se nerady brodí v rozsypaném popcornu.

Daniel Broch vlastní renomovaný Everyman Cinema Club a popcornu se zbavil už dříve. Zákazníky nyní láká na sofistikovanější způsoby. Pro diváky zavedl pohodlné sedačky a zavedl obsluhu formou číšníků.

„Odpopcornuji každé nové kino, které pořídím. Jsou s ním akorát problémy,“ přísahal dokonce Broch.

Ředitel londýnského kina Tricycle, Nicolas Kent, má podobný názor: „Popcorn je naprosto hrozná věc. Nechci ho mít nikde v blízkosti svého kina. Je to špatné jídlo, které propaguje průmysl se špatným jídlem, smrdí a kazí lidem intenzitu zážitku.“

Peníze mluví jasnou řečí
Samá silná slova. Jenže aby je někdo mohl vyřknout a následně uvést v praxi, musel by být rezistentní vůči jasně hovořícím finančním výsledkům. Ty staví popcorn pořádně vysoko.

Stačí se podívat na ceník v českém kině. Popcorn stojí zhruba tolik jako vstupenka. Ovšem sám o sobě nemá prakticky žádnou cenu. Jde o jeden z nejlépe tržně nastavených produktů. Výnosy z něj dosahují až 10.000 procent!

Zejména slaný popcorn potom dost silně budí žízeň. Tedy další jednoduše vydělané peníze formou všech možných nápojů.

Výdělečnější než heroin
Institut britského filmu v roce 2002 označil popcorn za nejvýdělečnější věc na planetě. Výnos z popcornu je prý vyšší než z heroinu či plutonia. Není divu. Jeho výrobní hodnota jen minimálně překračuje cenu papírové krabice, ve které je podáván.

Někteří vlastníci kin jsou samozřejmě zásadoví. Ovšem plošný konec popcornu jen tak nenastane. Dokonce je možné, že ti, kdo ho zakázali, opravdu spláčou nad výdělkem. Nejenže se připravili o jedinečný zdroj příjmů, ale jejich krok dost možná milovníky popcornu donutí jít ke konkurenci.

Teď je otázkou, zda popcornové žrouty dokáže nahradit ono sofistikované publikum. Do budoucna v popcornových zákazech vidíme směr spíše pro menší, třeba umělecká kina.

V multiplexech ale ještě dlouhou dobu budou rozházená zrnka po zemi a - scéna nescéna - všude kolem to bude chroupat a mlaskat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 340