Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Google

Další aféra Google: vyfotil spícího opilce

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o nové službě megakorporace Google. Ta se jmenuje StreetView a má za úkol doplnit populární Google Maps.

A to tak, že přímo nabídne fotografie vyhledávaných ulic, a to i s domy a vším, co se v době focení mihne kolem.

Padl na chodník a byl vyfocen
Jako třeba opilého muže, jenž si v opilecké strnulosti ustlal před vlastním domem na trávníku – a usnul. Projíždějící Google patrola zrovna fotila, a tak ho v nelichotivé póze zachytila. Filtr nějak nezafungoval a fotografie se dostala až na internet, kde si ji může prohlédnout každý.

magazin.cz

Dotčený muž je celou věcí zhrozen a cítí se ztrapněn. Prý zapíjel smrt svého kamaráda a na chodník upadl poté, co se sotva vybelhal z taxíku.

Právě při vyspávání alkoholového opojení byl zachycen Google kamerou. Za několik dní bylo celé sousedství i se spícím opilcem na internetu.

Kritici přitom podobné případy předvídali už při spouštění služby StreetView. Podle nich jde o nepřípustný zásah do soukromí. A jak se zdá, aspoň částečně měli pravdu.

Chtěl uctít smrt kamaráda
Poslední oběť známá jako Bill však přesto nechystá žádné oficiální stížnosti ani žalobu na Google.

„Nejsem z toho příliš nadšený,“ řekl šestatřicetiletý Australan.

„Samozřejmě bych se vědomě nepovaloval na trávníku. Také jsem ale netušil, že kolem bude projíždět auto s kamerou na střeše a natočí mě.“

„Co byste dělali, kdybyste ztratili takového kamaráda,“ řekl Bill o svém příteli, s nímž plánoval motorkářské prázdniny.

„Vím ale, co by dělal on, kdyby se to stalo mě. Zapil by to a já bych to tak chtěl.“

Stížnosti se množí
Bill dodal, že je mu jasné, že nemůže čekat soukromí, když se povaluje na silnici, ale rovněž položil řečnickou otázku, zda je skutečně nutné, aby něco podobného bylo publikováno na internetu.

StreetView bylo v Austrálii spuštěno minulý týden a jen za tu dobu se nahromadila řada stížností.

Například obyvatelka Sydney místním novinám sdělila, že si v programu našla svůj dům. Na fotce přitom byli její rodiče na zahradě. Nebylo by na tom nic špatného, jen kdyby tatínek nebyl už měsíc po smrti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 113