Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Plastické operace urychlují stárnutí

Když bylo Britce Elizabeth James padesát let, rozhodla se vykašlat na prázdné sliby takzvaných zázračných krémů. Na doporučení známého kontaktovala prominentního plastického chirurga a objednala se k němu na termín.

Touha po mládí a kráse
Úspěšná právnička Elizabeth nyní s odstupem šesti let hodnotí přínosy a negativa tohoto zásadního kroku.

Tehdy chtěla prostě vypadat zase mladě a krásně. „Byla jsem zvyklá, že se mnou lidé jednají jako s poměrně atraktivní ženou. Navíc jsem vždycky vypadala mladší. Pak přišla menopauza, rána, a já najednou vypadala staře,“ líčí Elizabeth svůj příběh.

Přišlo jí, že plastická operace je v takovéto životní fázi dobrým krokem. K naprostému přesvědčení ji dovedla návštěva divadla, kde se jí dívčina za kasou zeptala, zda náhodou nechce redukované vstupné pro seniory.

„Možná to byla bláznivá marnotratnost, ale já zase chtěla vypadat mladě.“

Stále více zákroků
Elizabeth zdaleka nebyla sama. Jen za minulý rok bylo ve Velké Británii provedeno 4468 plastických operací. Toto číslo se však týká pouze Asociace britských plastických chirurgů. Ještě větší množství lidí zvolilo riskantnější a levnější operace od chirurgů nezaštítěných touto organizací.

Rozdíl mezi předminulým a minulým rokem v provedených plastikách tvoří 37%. Tímto tempem číslo narůstá už od roku 2004. Není divu, že s rostoucím počtem odoperovaných (především pacientek) roste také počet nespokojených – někdy neoprávněně, jindy ale zcela po právu. Procento nepovedených operací je stále poměrně vysoké.

Výraznému nárůstu se těší také liposukce, vyhlazování vrásek a podobné procedury. Stále více estetických chirurgů se ale ptá, zda operace skutečně napomáhají základnímu účelu, tedy zabraňování stárnutí.

Problémy se projeví

Elizabeth se také domnívá, že někde tady leží jádro problému. S výsledkem své operace u renomovaného chirurga, která ji přišla na více než dvě stě tisíc korun, byla zprvu velmi spokojená.

„Můj obličej vypadal skvěle celé měsíce. Navíc jsem měla důvěru ve vynikajícího doktora a nepochybovala jsem o dobrých výsledcích.“

Ovšem po dalších několika měsících přišlo opravdové rozčarování a výsledky se daly hodnotit jako velmi neuspokojivé.

„Degenerace byla rychlá. Tvář zase povisla a můj chirurg mi řekl, že v rámci jedné operace se s kůží dá dělat jen tolik, kolik snese. Doporučil mi další zákrok.“

Doktoři jsou skeptičtí
Ten stál dalších dvě stě tisíc a přinesl rozporuplné výsledky. Zatímco horní část Elizabethiny tváře vypadala velmi dobře a skutečně si svou kvalitu zachovávala, spodní vypadala hůře než kdy jindy. „Naprosto jsem ztratila objem a elasticitu,“ vzpomíná. Dostala se tak do kola plastických operací, kdy bylo výsledky nutné udržovat novými a novými zákroky.

Doktor Michael Prager z Asociace plastických chirurgů je přesvědčen, že protistárnoucí kůra formou plastických operací ve skutečnosti stárnutí ještě urychluje.

„Čtyři z mých pěti klientů litují, že podstoupili plastiku a vracejí se ke mně, abych pro ně našel nějaké jiné řešení,“ říká Prager.

Temné zítřky
Haní také liposukci. „Po zákroku se sice vejdete do džín, ale kůže je na tom špatně. Pokud ke mně přijde žena ve třiceti na liposukci, její kůže bude ve čtyřiceti vypadat jako padesátiletá.“

Plastická chirurgie je momentálně velmi výnosný byznys, ve kterém se po celém světě točí miliardy dolarů. Hlasy proti němu jsou proto tlumeny silnou lobby, která zaštiťuje nejrůznější vědecké práce, které hovoří v jeho prospěch.

Rozumný člověk by si ale měl rozmyslet, zda mu za to všechno to trápení stojí. Stárnutí se totiž dá zjevně poručit jen velmi, velmi omezeně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 79