Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pilulky / foto: sxc.hu

Antikoncepce vás okrade o toho pravého

Říká se, že protiklady se přitahují. Toto pořekadlo má dokonce dost hluboké kořeny. Ženy prý mají vrozenou schopnost rozpoznat nebo vycítit vůni partnera, který se geneticky liší.

Přírodní mechanismus
Nejde o nějaký výstřelek, ale o jeden ze základních mechanismů přírody, který má zajistit, aby děti měly co nejširší genetické portfolio a také co možná největší imunitu vůči různým nemocem.

Vědci ale nyní hlásí, že antikoncepční pilulky zabraňují ženám v tom, aby ideálního partnera podvědomě rozpoznaly.

To je poměrně závažné zjištění. Nejenže bude mít žena s nesprávným partnerem problém otěhotnět, ovšem všechny její děti s takovým mužem budou mít sníženou schopnost vzdorovat infekcím.

Vzniká krize

Jde to ale ještě dál. Pokud žena přestane brát pilulky, třeba již provdaná za muže, kterého si vzala ještě s předepsanou antikoncepcí, může se jí tento velmi rychle znechutit. Láska se tak téměř okamžitě vytratí.

Ptáte se, o jakou že se to jedná vůni? Prý jde o jakési aroma potu. Žena podle něj podvědomě dostává informace o mužově genetické výbavě.

Pilulka ale mění priority a ženy namísto odlišných mužů vyhledávají ty, kteří jim podle přírody příliš nesednou – stejně geneticky vybavené chlapy.

Propocená trička
Výzkum probíhal tak, že zhruba stovka žen čuchala k propoceným tričkům mužů a vybírala pro sebe ten nejatraktivnější pot. Některé ženy v průběhu výzkumu začaly brát antikoncepci a jejich preference se diametrálně změnily.

V minulosti proběhly také výzkumy, které dokázaly, že neplodné páry mají podobné imunitní systémy. Takže udělaly stejnou chybu, k jaké vede užívání pilulek.

Vůně těla působí jako detail, ale je to zcela zásadní věc. Změna jeho složení nebo změna preferencí může vést k velkým nepříjemnostem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 182