Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nákupy / foto: shutterstock

Fashioexie, hladovění kvůli módě

Styl vítězí nad potravou. Milióny žen raději hladoví, než by si odepřely nejnovější módní výstřelky. Tento rostoucí trend se označuje jako fashioexia.

Podle nedávné studie, jejíž výsledky uveřejnil britský deník Daily Mail, stále přibývá žen, které raději utratí poslední peníze za pár bot podle poslední módy nebo nějaké trendové šatičky, než by je vydaly za jídlo.

Alarmující čísla
Čísla jsou skutečně alarmující. Více než třetina žen takto kvůli módě hladoví a polovina ženské populace utratí měsíčně více za šaty a doplňky než za potraviny.

Studie dále prozradila, že 75 procent žen ve věku mezi 18 až 25 lety zaplatí měsíčně za módu 4500 korun a více, přitom podobnou a menší částku za jídlo vydá jen pouhá třetina žen. Celých 16 % z nich navíc utratí více než polovinu svého příjmu za super módní vzhled.

A to není vše, téměř třetina mladých žen si takový přístup k rozdělování peněz velmi pochvaluje, díky "módní dietě" si daleko lépe udržují štíhlou linii. Představa, že by se jejich chování v budoucnosti nějak výrazně proměnilo, se tak zdá spíše lichou. Naopak, takových žen bude nejspíše přibývat.

Nic nepřehánět
Co je ovšem největším překvapením studie, to nejsou dívky z nejmladší kategorie, ale skupina žen ve věku 34-40 let. Ta totiž módnímu šílenství podléhá ještě víc. Zde totiž 21 % žen přiznalo, že na módní zbytečnosti jde více než polovina toho, co vydělají.

Průzkumu se zúčastnily čtenářky magazínu MyCelebrityFashion.co.uk. Jeho vedoucí Jill Tovey k výsledkům průzkumu řekla: „Móda neustále roste, lidé jsou po novinkách hladoví, a to bez ohledu na stav ekonomiky.“ Ať už je recese, nebo ne, móda je dobře prodejné zboží.

Tovey dodává: „Fashiorexie nám vadí, nikdy nebudeme podporovat takovéto nadměrné utrácení za módu a její výstřelky na úkor zdravé výživy.“

Co si o takovém trendu myslíte vy?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 213