Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Extrémní tetování. Na jazyk i oční víčka

Stále další a další místa na těle hledají pro svá tetování lidé, kteří se chtějí odlišit. Záda, paže, nohy, to už je okoukané. Tetování míří na oční víčka či přímo do úst. Ať už na jazyk nebo na patro.

magazin.cz
Jde o nový, ovšem rychle se rozvíjející trend ve světě tetování.


Mnoho lidí se zpočátku k takovému tetování stavělo negativně, ale postupem času se názory mění a hrany obrušují.


Podle ohlasů ze zahraničí je tento typ tetování na vzestupu, používá přitom řadu obdobných designů i stylů jako běžné tetování.

 

Prý nijak zvlášť bolestivé

magazin.cz
Některá tetování přitom pokrývají celou plochu jazyka, jiná jsou drobnější a zabírají jen jeho část. Ti, kteří se do tohoto odvážného podniku pouštějí, mohou vybírat z pestré škály barev, nejčastěji ale volí modrou, černou či oranžovou.

 

Tetování jazyka probíhá podobně jako tetování kůže. Tatéři při něm však používají nástroj, který umožní nerušenou delší práci, lidé mají samozřejmě přirozenou tendenci jazyk schovat zpět do úst.

 

Také toto tetování je prakticky navždy. Ti, kteří ho podstoupili, tvrdí, že není nikterak výrazně bolestivé. Těžko říci, do jaké míry je tato informace pravdivá.

 
Oční víčka také…

Jazykem to samozřejmě nekončí, tetují se i rty či třeba oční víčka. Takové mrknutí vás pak může pořádně vyplašit. Zvláště když si někteří jedinci na víčka nechají vytetovat otevřené oči. To je pak opravdu šokující…

 

Není na těle plochy, která by nemohla obsahovat tetování. Týká se to i ušních boltců. Takové tetování sice nepatří k masovkám, přesto už v uchu řada lidí tetování má.

magazin.cz

 
5000 let tetování

Samotné tetování je pořádně vousatá kratochvíle. Existuje už tisíce let, nalezeno bylo třeba i na pět tisíc let starých ostatcích známého Ötziho, jehož našli v horách mezi Rakouskem a Itálií v roce 1991. Na jeho kůži bylo celkem 57 tetování.

 

Tetované mumie našli také v roce 1948 v Rusku kousek od hranic s Čínou. Ruský archeolog Sergej Ruděnko a jeho tým tehdy odkryl skupinu hrobů, v níž ležely 2400 let staré ostatky zemřelých. Mělo a má se za to, že tetování určovala postavení jednotlivců ve společnosti.

 

Samozřejmě i v Egyptu i starém Řecku a Římě se tetovalo. Stopy tetování jdou celým světem, jsou i v Africe, Japonsku, Číně či Polynésii. V pacifických kulturách mělo velký význam, také tam asi žili nejšikovnější tatéři dávnověku. Polynésané například věří, že jejich životní a duchovní síla je promítnuta právě do jejich tetování.

 

V řadě případů mělo tetování nejrůznější významy, často bylo ale spíše jen dekorativní. A tak je tomu povětšinou i dnes.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 596