Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Operace / foto: shutterstock

Zpackané zákroky. Co byste nechtěli zažít

Lidé mají obvykle v doktory velkou důvěru. Jsou to přece lidé, kteří hodně dlouho studovali, aby mohli pomáhat. Určitě chtějí pomáhat co nejlépe. A samozřejmě vždycky vědí, co dělat. Nebo ne?

Samozřejmě, že ne. Mezi lékaři naopak často kolují vtipy, že oni sami vědí nejlépe, jak jsou neschopní.

Někdy je to myšleno tak, že proti přírodě a zákeřným nemocem prostě nemohou nic dělat. Jindy tak, že jsou mezi nimi prostě a jednoduše lajdáci, jako všude jinde. Jenže lajdáctví ve zdravotnictví může mít nepříjemné důsledky.

I u nás se objevila řada takových případů – naposledy médii proběhla výměna dětí, jindy se zase objeví namol opilý dětský doktor a pak zase operace, kde doktoři operovali něco úplně jiného, než měli. Případně že během operace v pacientovi před zašitím nechali polovinu svého vybavení. Čeho bychom se měli bát a na co si dát dobrý pozor?

Špatné vajíčko
Když se mladý pár Matthew Hayes a Nico Shift přihlásili do oregonské nemocnice v Americe, zaplatili tisíce za umělé oplodnění. Prostě chtěli, aby byly Mattovy spermie použity k oplodnění Nico.

Stalo se ale to nejhorší, co se stát mohlo. V nemocnici se objevilo několik takových párů, vznikl zmatek a spermie putovaly do vajíčka úplně jiné ženy! A co hůře – zmíněné ženě se vlastně splnilo přání, jelikož požádala o anonymní oplodnění.

Pan Hayes tak svého potomka nemůže vidět ani navštěvovat. Samozřejmě si to nenechal líbit a podal několik žalob. Podle svých právníků je emocionálně zdevastovaný. „Dali moje spermie do cizí vagíny,“ říká rozhořčeně. Otřesné...

Z průjmu byla hluchota
Sue Gonzales si naběhla na nečekané problémy, když navštívila dallaskou nemocnici v americkém Texasu. Měla docela prostý problém – silný průjem. Lékaři jí aplikovali antibiotika. Přestože lékař zjistil, že už jsou do těla aplikována příliš dlouho, zdravotníci nereagovali a dávali je Sue i nadále.

Důsledkem toho se dostavilo nevratné poškození nervů v uchu, které vedlo k hluchotě. Sue Gonzales nyní není schopna tak jednoduchých úkonů, jako je třeba telefonování.

Navíc je pro ni obtížné se soudit. Zákony ve státě Texas jsou nastaveny tak, že je pro právníky nevýhodné se pouštět do takových případů (spousta amerických právníků pracuje za podíl na odškodnění).

Vasektomie se poněkud zvrhla
Poté, co jeho žena počtvrté otěhotněla, rozhodl se Daniel Stalker pro vasektomii. Jedná se o rutinní zákrok, jehož výsledkem je mužská sterilizace. Obvykle při ní nenastane žádný problém, ovšem výjimky, jako v případě pana Stalkera, se najdou.

Během operace začal Daniel cítit velkou bolest, přestože byl umrtven. Doktor ale i tak pokračoval v operaci. A to až do chvíle, než začal Stalker zvracet. Jedno z jeho varlat nateklo do dvojnásobné velikosti a zčernalo.

O několik let později si musel Daniel Stalker varlata nechat odstranit úplně, protože ho neustále bolela. Doktor hnal pochopitelně k soudu, který mu přiřknul odškodnění ve výši 1,76 miliónu dolarů.

Což je zajímavý fakt, neboť v Česku se diskutuje o ekonomické hodnotě celého života. Podle odborníků a tabulek je to dvanáct miliónů. V Americe je přitom, zdá se, za tu cenu jedno varle (ale ne vždy, viz následující případ)...

To byla špatná noha
Jedním z nejznámějších případů lékařského lajdáctví je operace, která se odehrála v roce 1995 ve floridském městě Tampa. Na sále ležel dvaapadesátiletý Will King, kterému měla být amputována noha. Smutná záležitost, která se ale o několik hodin později ukázala být ještě smutnější.

Doktor se totiž vlivem několika nedorozumění spletl a začal amputovat druhou, zdravou nohu. Ještě si toho stačil všimnout, bylo už však příliš pozdě, takže noha musela být odebrána tak jako tak. Tím pádem přišel nebožák o obě nohy.

Na nemocnici se mu následně podařilo vysoudit pouhý jeden milión dolarů. Navíc tento otřesný případ vedl ke značnému zpřísnění příslušných podmínek a opatření na operačním sále.

Chlapeček nebo holčička?
Téměř před půlstoletím se přihodil velice podivuhodný případ. Stalo se tak v Německu, kde se narodila Christiane Volling. Bylo by to naprosto normální dítě, jen kdyby nemělo neurčité externí genitálie. Tehdejší praxe velela pojmout dítě za chlapce. Tak se také stalo a novorozeně dostalo jméno Thomas. Tak bylo také vychováváno.

Další zlom nastal v osmnáctém roce věku Christiane/Thomase. Tehdy podstoupil(a) operaci slepého střeva. Operatér tehdy v útrobách našel vaječníky. Rozhodl se je vyjmout. To asi neměl dělat, jelikož se to oběť dozvěděla a cítila se být okradena o své ženství.

Německé soudy ji daly za pravdu. Doktor se měl před zákrokem s pacientem poradit o všech dostupných možnostech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 206